Majoritatea statelor europene raportează o rată de infectare în creştere
Externe 14 aprilie 2021, 15:58 | 972

Europa a trecut pragul de un milion de decese asociate COVID. 60 la sută dintre victime au fost raportate de doar șase țări: Regatul Unit, Italia, Rusia, Franţa, Germania şi Spania. În acest clasament negru, Europa este urmată, în ordine, de America Latină, Statele Unite și Asia. ”Dacă oamenii vor înceta să respecte măsurile de prevenție, cifrele vor crește și mai mult”, avertizează Organizația Mondială a Sănătății.

TEDROS ADHANOM GHEBREYESUS, director general OMS: "În ianuarie şi februarie, am avut 6 săptămâni consecutive de declin în privinţa numărului de infectări. Acum, suntem în a şaptea săptămână la rând de creştere a ratei de infectare şi a patra de înmulţire a deceselor."

Majoritatea statelor europene raportează o rată de infectare în creştere. Inclusiv Germania, al cărei guvern federal a adoptat un proiect legislativ menit să uniformizeze la nivel naţional măsurile anti-pandemie.

STEFFEN SEIBERT, purtătorul de cuvânt al guvernului german: "De acum înainte, se trage frâna automat la nivel naţional la o incidenţă de peste 100 de infectări la sută de mii de locuitori. Automat, nu mai stăm să interpretăm, să ne gândim."

Proiectul prevede interzicerea circulaţiei pe timpul nopţii şi închiderea magazinelor neesenţiale.

ANGELA MERKEL, cancelarul Germaniei: "Situaţia este gravă. Al treilea val al pandemiei ne-a prins în ghearele sale. Am zis întotdeauna că, dacă aşteptăm până se ocupă toate paturile de la terapie intensivă, atunci va fi prea târziu. Nu-i putem lăsa pe doctori şi asistente singuri în faţa acestei sarcini herculeene. Nu-i putem abandona. Trebuie să-i ajutăm noi toţi."

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că există riscul apariției unor noi pandemii, însă omenirea ar putea lua controlul asupra situației actuale, cu respectarea tuturor măsurilor impuse, împreună cu campaniile de vaccinare derulate la nivel mondial.

TEDROS ADHANOM GHEBREYESUS, director general OMS: "Pandemia este departe de a se fi sfârșit, dar avem suficiente motive pentru optimism. Declinul numărului de cazuri și decese în primele două luni ale anului ne arată că acest virus și tulpinile lui pot fi oprite. Cu un efort concentrat de a implementa măsuri în sănătatea publică împreună cu vaccinările, am putea controla pandemia în doar câteva luni."

Până acum, în lume au fost raportate 137 de milioane de infectări cu COVID-19 și aproape 3 milioane de decese asociate virusului. Un milion s-au înregistrat în Europa. Cele mai afectate țări sunt Regatul Unit, Italia, Rusia, Franţa, Germania şi Spania. Totodată, în întreaga lume au fost administrate peste 814 milioane de doze de vaccin.

Opinia ta contează. Comentează!