Celebrul compozitor italian a încetat din viaţă la vârsta de 91 de ani
Monden 6 iulie 2020, 20:55 | 1225

A murit Ennio Morricone. Celebrul compozitor italian a încetat din viaţă la vârsta de 91 de ani în noaptea de duminică spre luni, într-o clinică din Roma. Familia lui Ennio Morricone va organiza funeralii private, a anunţat prietenul şi avocatul compozitorului, Giorgio Assumma.

Ennio Morricone, distins cu premiul Oscar, a scris peste 400 de coloane sonore pentru filme. Majoritatea dintre ele sunt adevărate capodopere. A devenit cunoscut pentru muzica din „For a Fistful of Dollars”, „Mission” sau „Once Upon a Time in America”.

Morricone a murit în zorii zilei de 6 iulie, la Roma, cu mângâierea credinței. ”Maestrul și-a păstrat până în ultima clipă deplina luciditate și o mare demnitate”, se arată în declarația familiei. Cu câteva zile în urmă, el şi-a fracturat femurul şi se afla înternat în spital. Funeraliile vor avea loc în familie, potrivit Ansa.

Morricone a fost de şase ori nominalizat la premiile Academiei americane de film şi a primit un Oscar, onorific, în 2007, şi unul pentru coloana sonoră a „The Hateful Eight“ (2015). Inspirat iniţial de Mozart, Bach şi Vivaldi, Ennio Morricone este unul dintre cei mai prolifici compozitori de muzică din toate timpurile, iar pe parcursul unei cariere de aproximativ şapte decenii discurile lui au fost vândute în peste 70 de milioane de copii.

Cu şase nominalizări la Oscar, Ennio Morricone s-a născut pe 10 noiembrie 1928, la Roma. Şi-a început cariera de compozitor de muzică de film în 1961, colaborând la filmul „Il Federale“. De asemenea, a compus coloanele sonore pentru mai multe filme western regizate de Sergio Leone. A colaborat cu Bernardo Bertolucci, Lina Wertmuller, Brian De Palma, Roman Polanski şi Oliver Stone. În octombrie 2018, compozitorul Ennio Morricone a fost premiat pentru întreaga carieră, pentru creaţiile sale şi influenţa pe care o are asupra generaţiilor tinere, la festivalul Videocitta de la Roma. Morricone a refuzat mereu să se mute la Hollywood, în ciuda succesului înregistrat acolo. A refuzat să înveţe limba engleză şi spune că nu este un fan al aplauzelor şi nici al presei. Nu îi place să fie descris ca realizator de muzică de film, ci doar „compozitor“, totuşi recunoaşte că îl bucură să fie numit „maestru“.

Opinia ta contează. Comentează!