Chicu: Nu-i deranjăm pe ruși în weekend
Economic 24 februarie 2020, 16:04 | 1352

”Sâmbăta și duminică, nu îndrăznim să-i deranjăm pe partenerii externi din Rusia”. Astfel a răspuns premierul Ion Chicu la întrebarea jurnaliștilor privind creditul de 300 de milioane de dolari, pe care Moscova l-ar fi promis Chișinăului pentru reabilitarea drumurilor. Subiectul a fost abordat luni dimineață, după ședința tripartită de la Reședința de Stat, unde se întâlnesc Ion Chicu, Igor Dodon și Zinaida Greceanâi.

Premierul s-a arătat deranjat de insistențele jurnaliștilor, care vor să afle cum decurg negocierile cu Rusia privind creditul promis.

Ion Chicu a dat asigurări că banii din Rusia vor veni, iar drumurile vor fi reparate. Precizăm că de mai bine de trei săptămâni, prim-ministrul afirmă că Guvernul finalizează negocierile privind creditul rusesc, însă Moscova nu a aprobat împrumutul, deocamdată. La finele anului trecut, Igor Dodon anunța că Rusia ”a luat o decizie de principiu” privind acordarea creditului de 300 de milioane de dolari și se arăta încrezător că negocierile vor dura puțin, iar acordul de împrumut va fi ratificat în februarie.

În condițiile în care creditul rusesc întârzie, ministrul Economiei Anatol Usatâi a declarat în repetate rânduri că singura sursă de finanțare prevăzută pentru reabilitarea a 350 de kilometri de drum, în acest an, sunt banii din Rusia. El crede că fără acești bani nu vor avea loc lucrări de reconstrucție. Potrivit lui Usatâi, sunt trei scenarii de începere a lucrărilor - la vară, la toamnă sau... la anul.

Opinia ta contează. Comentează!