Maia Sandu spune că după 23 martie ar putea fi dizolvat Parlamentul
Politic 26 februarie 2021, 17:23 | 2419

Maia Sandu anunță că nu va mai avea consultări cu fracțiunile parlamentare privind desemnarea candidatului pentru funcția de premier. Șeful statului spune că așteaptă ziua de 23 martie, când urmează să se împlinească trei luni fără Guvern, dată când vor apărea circumstanțele de dizolvare a Parlamentului. De partea cealaltă, șeful PSRM, Igor Dodon, spune că un astfel de scenariu ar fi ilegal, iar alegerile parlamentare anticipate nu vor fi declanșate în așa mod. În schimb, Dodon declară pentru prima dată răspicat că socialiștii sunt gata să-l voteze premier pe Andrei Năstase.

Maia Sandu a declarat aseară, la un post privat de televiziune, că dacă problema anticipatelor nu poate fi rezolvată în Parlament, există calea referendumului de demitere a șefului statului, iar dacă deputații nu pornesc această procedură de impeachment, atunci Președinția va aștepta ziua de 23 martie. Maia Sandu spune că, potrivit deciziilor anterioare ale Curții Constituționale, în ziua de 23 martie vor apărea circumstanțele dizolvării Parlamentului întrucât se împlinesc trei luni de la demisia premierului Ion Chicu. Recent, Igor Dodon a anunțat că nu ia în calcul pornirea unui referendum de demitere a șefului statului. Aseară, și președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a spus că deputații formațiunii sale nu vor vota pentru impeachment, dar a dăugat că Sandu are consilieri necompetenți în domeniul juridic.

ANDREI NĂSTASE, președintele Platformei DA: "Cel mai probabil nici nu vor vota oamenii noștri un impeachment. Ceea ce cred cu tărie că trebuie să facă doamna Sandu e să-și trimită în demisie toți consilierii care au consiliat-o în speța epuizată deja la Curtea Constituțională. Dacă aș fi în locul domniei sale, așa aș face cu un consilier economic care m-ar trimite într-o asemenea situație jenantă. Imaginați-vă că-mi vine un specialist la electricitate și-mi spune că ar trebui să bag în priză un cui sau furculița!"

Igor Dodon a făcut declarații mai dure și a spus că dizolvarea Parlamentului după 23 martie, așa cum sugerează Maia Sandu, este imposibilă. Potrivit lui Dodon, acțiunile președintelui reprezintă o ”tentativă de uzurpare a puterii în stat” și o alunecare spre un comportament dictatorial. Președinția a refuzat să comenteze acuzațiile, afirmând că e vorba de ”declarații politice”. Întrebat, în cadrul emisiunii sale online, dacă PSRM e gata să voteze un guvern condus de Andrei Năstase, în cazul în care acesta va cere sprijinul socialiștilor, Igor Dodon a răspuns:

IGOR DODON, președintele PSRM: "Noi suntem gata să discutăm orice variantă, dar eu am văzut unele declarații ale lui Năstase că ”uite, eu sunt gata, dar eu nu-i voi accepta pe aceștia nu-i voi accepta pe ceilalți.”. Andrei, numără-ți întâi soldații tăi! Hai să fim oameni serioși. Să spui că ”eu de la socialiști nu-i accept pe toți”. Tu iarăși vrei să-i treci prin teste de integritate sau ce?? Noi suntem gata să discutăm. Haideți și-om discuta, dar hai să fim oameni serioși! Ieșiți și spuneți ”eu, candidat la funcția de prim-ministru, Andrei Năstase, am atâtea semnături”. Mie mi se pare că nu-s toți din fracțiunea voastră. Și Dumneata tot știi și spune ”uite, acesta e programul meu!”. Veniți și o să discutăm!"

Iar ca să fie și mai convingător în eventuale negocieri, Igor Dodon i-a transmis lui Andrei Năstase un exemplu din lumea insectelor.

IGOR DODON, președintele PSRM: "Iată, există așa o insectă - femela ”călugăriță”. E o insectă carnivoră, care își găsește un partener, tot ”călugăriță”, iar după ce ei acolo împreună ea își ucide partenerul. Știți cum? Îi mănâncă capul. Păi, iată, observând ce se întâmplă pe flancul de dreapta, mie mi se pare că așa se comportă femela ”călugăriță”. Și-a găsit partenerul, l-a folosit pentru necesitățile ei și l-a ucis. Primul a fost Filat. Următorul, Năstase."

Și liderul fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță, a declarat aseară că formațiunea este gata să discute și altă candidatură pentru funcția de premier, nu doar cea a Marianei Durleșteanu. ”Sunt discuții, dorim cu toții fapte concrete. Mă refer la Andrei Năstase. Ar fi de dorit ca dumnealui să iasă cu fracțiunea sa și să spună că fracțiunea mea mă propune pe mine”, a menționat Corneliu Furculiță.

Opinia ta contează. Comentează!