Opoziția a cerut audierea ministrului Educației cu privire la compania „Copiii LGBT în Școala Ta”
Politic 10 noiembrie 2022, 15:42 | 768

Deputații s-au luat din nou la harță în plenul Parlamentului. Discuțiile în contradictoriu au pornit după ce deputatul socialist Adrian Albu a cerut audierea ministrului Educației, Anatolie Topală, cu privire la campania „Copiii LGBT în Școala Ta”. Parlamentarii din opoziție s-au arătat revoltați de ceea ce este, de fapt, un îndemn la toleranță pentru profesori. Legislatorii puterii spun că oponenții politici manipulează și apelează la falsuri.

Chiar dacă această campanie de combatere a urii și hărțuirii se desfășoară doar în mediul online și este destinată profesorilor, nu copiilor, deputații socialiști și comuniști s-au arătat extrem de îngrijorați de faptul că elevilor li s-ar putea cultiva așa-numite valori netradiționale.

ADRIAN ALBU, deputat BCS: "Consider că toți cetățenii înțeleg că, de fapt, are loc tatonarea terenului pentru promovarea așa-numitei diversități în școli. Văzând valul de reacții negative ale părinților care au sau urmează să aibă copii în școală, am fost calmați cu niște comentarii, pe care vi le-am dat mai sus. Solicit respectuos includerea în ordinea de zi audierea domnului ministru Topală pentru a primi explicații și asigurări că în niciun caz în școli nu vor fi promovate și încurajate discuții și reflecții pe tema identificării de gen și ”orientații sexual-romantice”."

LILIANA NICOLAESCU-ONOFREI, deputat PAS: "În niciun caz nu putem accepta falsuri și insinuări. Campania respectivă nu a fost inițiată și nu a fost coordonată de Ministerul Educației. Nu există necestatea audierii ministrului pe acest subiect. La fel, ministerul nu a fost consultat sau informat de către organizatori. Orice politizare și orice încercare a Dumneavoastră de a contorsiona subiectele legate de protejarea și siguranța copiilor, înseamnă ipocrizie, rea intenție și lipsă de omenie.

INGA SIBOVA, deputat BCS: "Până nu demult noi am considerat că Republica Moldova este cea mai bună țară pentru a crește copiii. Dar până nu demult. După ce a fost ratificată Convenția de la Istanbul, mâinile unor grupuri LGBT s-au dezlegat. Vorbesc aici despre această campanie „Copii LGBT în școala ta”. Poziția Ministerului Educației este una vagă și neclară."

IVANNA KOKSAL, deputat BCS și IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Este un proiect al valorilor imorale și antisociale. Este un proiect pentru demolarea ordinii instaurate de Dumnezeu și crearea unei societăți necredincioase. Este un proiect care va reduce sau chiar va distruge o generație de oameni! - Doamna deputat, noi am înțeles. Totul e clar. Poezia e clară. Colegul vostru care a tras un salariu de 202 mii de lei pe lună a lansat o minciună. Ce are cu asta? E ipocrizia voastră! Eu înțeleg că v-ați întors de la Moscova cu un nou ghid de conversație, dar asta n-o să treacă."

DUMITRU ALAIBA, deputat PAS: "Eu când îi aud pe colegii noștri cu valori și că ne educăm copiii în anumite valori, îmi rămâne doar să sper că-și educă copiii și în struna valorilor că ”nu e bine să furi”, că ”nu e bine să mănâncI ”kulioace”, că ”nu e bine să-ți trădezi țara”, că ”nu e bine să-ți vinzi votul pentru diferite favoruri și pentru ”kulioace”, că ”nu e bine să taci atunci, când cel de lângă tine face prostii”."

Solicitarea deputaților socialiști de a fi audiat ministrul Educației, Anatolie Topală, nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Privitor la scopurile campaniei „Copiii LGBT în Școala Ta”, organizatorii spun că aceasta prezintă o serie de materiale care au scopul să-i ajute pe profesori să înțeleagă dificultățile, pe care le întâmpină copiii LGBT din cauza stereotipurilor și a prejudecăților. De asemenea, campania ar urma să ajute să conștientizeze că stereotipurile și prejudecățile față de copiii LGBT îi afectează pe toți copiii.

Campania a fost dezvoltată și lansată în cadrul programului de instruire privind combaterea prejudecăților prin instrumente audiovizuale „Combating hate can be fun”, desfășurat de Centrul de informații GENDERDOC-M cu sprijinul financiar al Regatului Țărilor de Jos.

Opinia ta contează. Comentează!