În Republica Moldova activează multe site-uri ilegale de jocuri de noroc, controlate de Federația Rusă
Social 22 noiembrie 2022, 15:38 | 1642

Mai toate site-uri ilegale cu jocuri de noroc existente în Republica Moldova sunt controlate de către ruși, afirmă experții. Drept consecință, statul pierde anual sute de milioane de lei prin neîncasarea impozitelor. Peste 20 de țări europene au adoptat o strategie de blocare a tranzacțiilor în conturile unor astfel de operatori. În Republica Moldova nu există însă un astfel de mecanism și nici nu se prevede introducerea acestuia. Problema a fost discutată în cadrul unei ședințe a Agenției Proprietății Publice. Nicio autoritate nu a comentat, deocamdată, tranzacțiile ilegale care au loc acest domeniu.

Din cauza site-urilor de pariuri, clandestine, bugetul Republicii Moldova pierde lunar aproximativ 100 de milioane de lei. Banii ajung în conturile companiilor off-shore rusești. În prezent, tranzacțiile dintre jucători și platformele cu pricina nu pot fi blocate, în lipsa unui mecanism eficient. Problema trebuie rezolvată în regim de urgență, a declarat în cadrul dezbaterilor directorul NGM Company, Plamen Milanov.

PLAMEN MILANOV, director NGM Company: "Este vorba despre 1xBet, Parimatch, Zenitbet și Bet365. Sunt site-uri, care nu sunt licențiate pentru a activa în Republica Moldova. Pe aceste site-uri jucătorii extrag bani și nu achită impozite la stat. Prin urmare, statul pierde și nu primește venitul necesar. Ăsta este scopul acestei ședințe."

Partenerul privat al Loteriei Naționale a Moldovei, Plamen Milanov, este convins că pentru a soluționa această problemă se cere implicarea tuturor instituțiilor responsabile.

PLAMEN MILANOV, director NGM Company: "Banca Națională trebuie să participe și să conducă acest proces, dar din ceea ce am auzit astăzi, legea nu le permite acest lucru. Dacă vom găsi soluții, anul viitor în bugetul statului vor ajunge 270-300 de milioane de lei, potrivit calculelor noastre."

Deputații au adoptat pe 15 iulie curent un proiect de lege, care va intra în vigoare în 2023. Normă legislativă legalizează tranzacțiile în conturile operatorilor neautorizați. Potrivit documentului, ”prestarea serviciilor de plată în favoarea persoanelor care activează în Republica Moldova fără autorizația corespunzătoare sau interzise prin lege nu va constitui o infracțiune”.

Am încercat să aflăm de la Banca Națională și Ministerul Finanțelor cum pot fi stopate tranzacțiile ilegale. Reprezentanții instituțiilor ne-au rugat să le expediem o solicitare pe adresa de email. Deocamdată, nu am primit niciun răspuns.

Într-un studiu realizat de „Legal Business Monitor”, un ONG creat pentru analiza eforturilor statului de control al industriilor tutunului, alcoolului și jocurilor de noroc, se arată că lupta împotriva operatorilor ilegali de jocuri de noroc online prin simpla blocare a site-urilor acestora este ineficientă. De exemplu, în Italia, instituțiile de plată pot primi amenzi până la 1,3 milioane de euro pentru tranzacții în conturile operatorilor de jocuri de noroc ilegale. O serie de țări au prevăzut, de asemenea, un mecanism de retragere a licențelor operatorilor de plăți pentru acțiuni de acest gen. În Republica Moldova nu există un astfel de mecanism și nici nu se prevede elaborarea acestuia. Potrivit studiului respectiv, Ministerul Finanțelor precizează că Agenția Servicii Publice identifică site-urile ilegale de jocuri de noroc și solicită autorităților competente să le blocheze, la fel ca și tranzacțiile de plată pe acestea. La rândul său, ASP a declarat că în fiecare caz de acest gen contactează Banca Națională a Moldovei. Banca centrală afirmă, însă, că potrivit legii, nu este obligată să blocheze astfel de operațiuni de plată. Iar furnizorii de servicii de plată, prin lege, nu verifică legalitatea operațiunilor de plată.

„Legal Business Monitor" atrage atenția asupra faptului că astfel de acțiuni sunt contrare practicilor din țările Uniunii Europene. Acest lucru ar putea favoriza și mai mult activitățile nepedepsite ale operatorilor de jocuri de noroc ilegale, dintre care mulți sunt reprezentanți ai companiilor off-shore rusești. Astfel, există riscul reducerii veniturilor bugetare provenite din activitatea companiei de stat Loteria Națională a Moldovei. Există condiții favorabile pentru spălarea banilor și finanțarea terorismului.

Opinia ta contează. Comentează!