Patru angajați, cu funcții de conducere din cadrul Băncii Naționale, sunt cercetați penal de Centrul Național Anticoruție
Justiţie 16 iulie 2020, 23:19 | 1015

Patru angajați, cu funcții de conducere din cadrul Băncii Naționale, sunt cercetați penal de Centrul Național Anticoruție și procurorii anticorupție într-un dosar de abuz în serviciu. O serie de percheziții au avut loc la BNM în această dimineață.

Funcționarii sunt bănuiti că ar fi încercat să ajute un grup de acționari ai unei bănci comerciale din Republica Moldova să preia controlul asupra entității bancare, cauzând daune în proporții deosebit de mari altor acționari. În urma unor informații denaturate, au fost aprobate o serie de acte administrative care au adus atingere drepturilor de proprietate a mai multor acționari care, cumulativ, dețineau 35,15 % din acțiunile Băncii de Finanțe și Comerț. Prejudiciul material depășește suma de 123 de milioane de lei. Funcționarii sunt cercetați în stare de libertate, iar până la o decizie definitivă și irevocabilă a instanței de judecată, aceștia beneficiază de prezumția de nevinovăție. ”Asemenea acțiuni împiedică personalul unei bănci centrale să își exercite atribuțiile în mod adecvat și reduce capacitatea instituției de a asigura supravegherea, transparența și stabilitatea sectorului bancar”, a reacționat conducerea BNM. 

Opinia ta contează. Comentează!