Potrivit fermierilor, majorarea prețurilor la motorină va conduce și la scumpirea făinei și a uleiului
Economic 5 octombrie 2021, 19:58 | 1132

Scumpirea motorinei bate la buzunare în special agricultorii, care, în această perioadă, sunt în plină campanie de recoltare. Lucrările agricole nu se sfârșesc însă odată cu strângerea producției de pe deal, pentru că fermierii au de semănat. Zeci de mii de agricultori suportă acum cheltuieli suplimentare, cărora le fac față tot mai greu. Potrivit fermierilor, scumpirea motorinei va genera majorări de preț la făină și ulei.

Recoltarea Lucrările de strângere a roadei sunt în toi pe pământurile agricultorului Andrei Dânga din orașul Ștefan Vodă. Recolta din acest an îl bucură pe agricultorul Andrei Dânga din Ștefan Vodă, doar scumpirea motorinei umbrește bucuria fermierului. Anul trecut, pe vremea acesta, cumpăra motorina cu 10 lei litrul, iar acum prețul a trecut de 17 lei.

ANDREI DÂNGA, agricultor din Ștefan Vodă: "Noi vedem aceste schimbări galopante, schimbări în fiecare zi, practic a prețului la motorină și tot acest lucru se întâmplă în plină campanie de recoltare, mai ales a grupei a II, sunt suprafețele cele mai mari de recoltat, iar în paralel avem și campania de însămânțare a grâului."

Scumpirea carburanților va genera o reacție în lanț. Vor crește prețurile în special la produsele de bază, cum ar fi uleiul și pâinea, susține agricultorul.

ANDREI DÂNGA, agricultor din Ștefan Vodă: "La noi, până în iarnă, vor crește prețurile și la pâine, și la ulei și la produsele derivate, paste, făină. Prețurile vor crește, asta deja este inevitabil. Noi toți suntem conectați la piețele globale, floarea soarelui merge la export, grâul la export."

Autoritățile recomandau anterior fermierilor să importe motorină direct de la producător, pentru a evita suprataxarea. Andrei Dânga susține însă că noua legislație nu le permite să depoziteze motorina în condiții de gospodărie.

ANDREI DÂNGA, agricultor din Ștefan Vodă: "Recomandarea este una, dar legislația este cu totul altceva. În primul rând, condiționările care sunt în lege nu ne permit să stocăm această motorină în stațiile existente în cadrul gospodăriilor. Respectiv, pe această filieră ar trebui să lucreze și să simplifice legea. Noi avem și un șir de agricultori mici care nu au nevoie de un tir de motorină, dar de 3 sau 5 tone de motorină și aici trebuie de lucrat în acest cadru legal."

În timp ce unii agricultori strâng roada, alții o seamănă, ca să aibă ce colecta la vară. Pe pământurile lui Alexandru Gangan din satul Fîrlădeni găsești tot felul de culturi - de la grâu, orz, porumb până la floarea soarelui. Cele peste 2 mii de hectare pe care le îngrijește necesită sute de tone de motorină.

ALEXANDRU GANGAN, agricultor din Fîrlădeni, raionul Căușeni: "Iată ducem la ulei, răsărita, azi e un preț, mâine altul. E mai mare. Mai ales cei care nu știu cum se lucrează pe deal, e scump. Nu vine nimeni pe deal să vadă cum se lucrează. Bate, bate și destul de tare bate la buzunar, pe zi ce merge, se scumpește. Motorina se consumă, cu atât mai mult că tractoarele cu care lucrăm sunt vechi."

Valeriu începe ziua de muncă pe câmp la ora 6.00 dimineața și o încheie la ora 9.00 seara. Unde a fost răsărită, acum seamănă grâu. Totuși, pe fundalul creșterii prețului la motorină, întreținerea pământului devine un lux, ne-a spus agricultorul.

VALERIU, agricultor din Fîrlădeni, raionul Căușeni: "Iată ne chinuim și noi pe dealuri. - Ce strângeți acum? - Răsărita. Degrabă va începe și porumbul. Iată semănăm, creștem, să vedem ce va fi. Masivuri sunt multe și tone multe trebuiau, dar nu erau așa scumpe, dar acum ei în fiecare zi scumpesc și scumpesc, dar noi tot cu aceeași și rămânem. Noi țăranii suntem în pierdere. Muncești din noapte în noapte și numai cu colbul rămânem."

O scumpire a produselor alimentare, pe fundalul creșterii prețurilor la motorină este anticipată și de ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu. Acesta susține că, în principal, se vor scumpi produsele de panificație, asta chiar dacă recolta de grâu este una bună în acest an. În ultimele săptămâni, majoritatea magazinelor din țară au afișat prețuri mai mari la unele produse de panificație, în medie cu 50 de bani.

Opinia ta contează. Comentează!