Ploaia de acum câteva zile a făcut prăpăd în Liceul „Olimp” din satul Costești
Social 1 octombrie 2020, 20:17 | 6206

Ploaia de acum câteva zile a făcut prăpăd în Liceul „Olimp” din satul Costești, raionul Ialoveni. Tehnica de calcul și mobilierul pot fi aruncate la gunoi. Deși au trecut două zile de la năpastă, din tavan încă mai curge apă, iar angajaților le este frică că acesta s-ar putea prăbuși. Cei peste 500 de elevi fac școală acasă, on-line. Nu toți au însă acces la internet.

La mijlocul lunii septembrie, administrația liceului din Costești a început renovarea acoperișului, dar lucrările nu au fost dus e la bun sfârșit. Ploaia din 29 septembrie a distrus aproape totul în interior.

MARIA BIVOL, directorul Liceului Teoretic „Olimp” din satul Costești: "Pot să dau doar detalii fără sumă. S-a plouat și s-a plouat absolut pe tot ce era în interiorul instituției și pe un etaj, și pe altul. Mobila, calculatoarele, rețeaua electrică, iluminarea, podeaua, tavanele. Absolut tot ce se poate să fie umed."

Contabila liceului își amintește cu groază ziua de marți. În timp ce elevii erau la ore, a început să toarne cu găleata. NADEJDA BORTĂ, contabila Liceului Teoretic „Olimp” din satul Costești: "Era de groază în ziua aceea să sta udă până la merișoare, copii au muncit la greu să scoată apa pe ferestre afară. - Pierderile, am înțeles, sunt enorme. - Sunt, sunt. Tehnica de calcul, în cabinetul de informatică a ars toate firele, proiectoarele de pe poduri ude toate, automat curentul electric zero."

Acum, toți elevii au trecut la studii on-line, însă nu toți au tehnica necesară și nici internet.

IOANA BIVOL, asistenta medicală a Liceului Teoretic „Olimp” din satul Costești: "În acel moment copiii erau la lecții, prezenți la cursuri și când au ieșit de la ore era dezastru aici, ei deja intraseră în panică. peste tot ploua și no am trimis copiii acasă, deoarece nu am vrut să riscăm cu viața și sănătatea copiilor. Acum ei sunt on-line, dar am vrea să revină cât mai repede la ore pentru că nu toți au tehnica necesară, nu au internet, după cum știm că este situația în țară nu toți își permit să aibă internet și tehnică acasă."

Prim-ministrul Ion Chicu a promis că vor fi alocate mijloace financiare necesare, doar că după o evaluare amplă în care se va stabil cine se face vinovat de această situație. În paralel va fi efectuată expertiza clădirii.

ION CHICU, prim-ministru: "Deci, în momentul în care sunt rezultatele evaluării o să venim bineînțeles cu suport, fie din fondul de rezervă, fie din alte posibilități, dar aci e clar că o să fie efort comun a autorităților publice centrale și locale."

Deocamdată, nimeni nu a calculat pierderile. În Liceul Teoretic „Olimp” din satul Costești învață peste 500 de elevi, care stau acum acasă. Când vor merge la școală, nu se știe.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie