Oamenii care s-au împrumutat de la banci cu credite flotante urmează să achite dobânzi mai mari
Economic 5 august 2022, 19:36 | 1177

Creditele se scumpesc din nou. Banca Națională a majorat, până la 21,5 la sută, rata de bază. Adică, a scumpit banii, ca să țină sub control creșterea prețurilor. Oamenii care s-au împrumutat de la bănci cu credite flotante urmează să achite dobânzi mai mari. Decizia BNM nu are efect asupra inflației, în schimb lovește în cetățenii de rând, afirmă unii experți de la Chișinău.

VIOREL GÂRBU, expert economic: "Banca Națională lovește în mod cert în cetățeni, în mediul de afaceri, pe termen mediu și lung. Miza este că prin intermediul acestui mecanism condițiile din Republica Moldova se vor îmbunătăți."

ADRIAN LUPUȘOR, expert economic: "În primul rând, va lovi în persoanele și firmele care au luat credite flotante, inclusiv credite imobiliare și cele de consum. Vor avea de câștigat cei, care au depozite bancare, deoarece la fel vor crește și dobânzile la depozitele bancare."

Analiștii admit că Banca Națională ia decizii fără o necesitate stringentă. Impactul noilor măsuri asupra inflației va fi unul neesențial, afirmă experții, potrivit cărora, este necesară implicarea Guvernului.

ADRIAN LUPUȘOR, expert economic: "Doar o mică parte din inflație poate fi influențată de Banca Națională. Prin urmare, această decizie mi se pare exagerată. În sectorul bancar, noi nu urmărim un exces de lichidități, nu urmărim o creștere foarte rapidă a creditării, de fapt. Creditarea a început să scadă în ultimele luni."

VIOREL GÂRBU, expert economic: "Din punctul meu de vedere, inflația trebuie văzută mai larg și trebuie să vedem și aportul Guvernului, al politicilor guvernamentale pentru redresarea inflației. Dacă nu, este cazul pentru controlarea acestui fenomen. Să acționeze toate instituțiile, nu să fie lăsat doar pe seama Băncii Naționale."

Până la izbucnirea războiului în Ucraina, BNM prognoza că inflația va ajunge la 21%, în varianta optimistă, și la 27 la sută, în cea pesimistă. Experții recomandă Băncii Naționale să elaboreze o politică monetară mai echilibrată, să comunice cu populația, pentru a-i transmite mesajul că tendințele inflaționiste sunt temporare.

Opinia ta contează. Comentează!