Poliția germană a dezmembrat o celulă, care plănuia atacuri armate asupra instituțiilor oficiale
Externe 7 decembrie 2022, 15:57 | 360

Poliția germană a dezmembrat azi dimineața o celulă, care plănuia atacuri armate asupra instituțiilor oficiale, inclusiv Bundestagul. Au fost arestate 25 de persoane, în cadrul raidurilor organizate în toată Germania. Acestea sunt suspectate că ar fi complotat pentru a răsturna guvernul, scrie presa de la Berlin. ”Un grup de extremă-dreapta și foști militari au plănuit să ia cu asalt clădirea Parlamentului și să preia puterea”, a precizat Ministerul federal al Justiției.

Se presupune că un german cu titulatură princiară, Heinrich al XIII-lea, în vârstă de 71 de ani, ar fi fost personajul central al acestui complot. Potrivit procurorilor federali, el este unul dintre doi presupuși conducători, care se regăsesc printre cei arestați în 11 landuri germane.

Printre cei care au pus la cale complotul s-ar număra membri ai mișcării extremiste Reichsbürger, care a fost mult timp în vizorul poliției germane din cauza atacurilor violente și a teoriilor conspiraționiste pe teme rasiste. Aceștia refuză să recunoască statul german modern.

Se estimează că aproximativ 50 de bărbați și femei fac parte din grupul despre care se spune că a complotat pentru a răsturna republica și a o înlocui cu un nou stat modelat după cel existent în Germania în anul 1871 - un imperiu numit Al Doilea Reich. „Nu avem încă un nume pentru acest grup”, a declarat un purtător de cuvânt al parchetului federal.

Raiduri au avut loc în mare parte din țară și două persoane au fost arestate în Austria și Italia, a informat agenția de presă DPA. ”Are loc o operațiune anti-teroristă majoră și se suspectează că un atac armat asupra organelor constituționale ar fi fost planificat”, a precizat ministrul Justiției, Marco Buschmann, pe Twitter.

Procurorul federal a declarat că grupul a pus la cale o lovitură de stat violentă încă din noiembrie 2021.

Foștii membri ai armatei au fost, de asemenea, o parte semnificativă a complotului de lovitură de stat. Acțiunea ar fi inclus foști soldați de elită din unități speciale. Complotiștii au stabilit deja planuri pentru a conduce Germania, a declarat parchetul federal.

Postul public ZDF a transmis că un fost membru de extremă-dreapta al Camerei inferioare a Parlamentului, Bundestag, a făcut și el parte din complot și era desemnat de grup pentru a fi instalat în funcția de ministru al Justiției.

Opinia ta contează. Comentează!