Republica Moldova ar fi pierdut definitiv controlul asupra carierei de piatră din Pervomaisc, Ucraina
Economic 13 octombrie 2021, 17:25 | 1297

Republica Moldova ar fi pierdut definitiv controlul asupra carierei de piatră din Pervomaisc. Acest bun din Ucraina, aflat în proprietatea Republicii Moldova, este gestionat oficial de Agenția Proprietății Publice, dar APP a recunoscut încă la începutul anului că reprezentanții Chișinăului nu mai au acces la activele întreprinderii. Subiectul mai multor mașinații juridice, cariera din Pervomaisc a fost scoasă în urmă cu trei săptămâni la licitație, iar pe 20 octombrie ar urma să aflăm numele celui care va obține dreptul să extragă piatra.

Despre noile manevre din Ucraina privind preluarea și exploatarea carierei de piatră din Pervomaisc a informat fostul deputat Alexandru Slusari.

ALEXANDRU SLUSARI, fost deputat: "Am rămas perplex la informația că autoritatea ucraineană, responsabilă pentru geologie și geodezie, a scos la licitație repetată pentru 20 octombrie 2021 dreptul de folosință pentru terenul cu piatră, care juridic se află în gestiunea întreprinderii de stat subordonate Republicii Moldova."

Potrivit sursei, în cariera din Pervomaisc se află piatră de calitate înaltă, iar rezervele acesteia ar fi pentru aproximativ 180 de ani.

Alexandru Slusari scrie că a fost informat despre faptul că ”dreptul pentru extragerea zăcământului îl va obține, cel mai probabil, o companie a oligarhului ucrainean Vladimir Prodivus, ale cărui interese, de-a lungul anilor, au fost promovate în Republica Moldova de către fostul deputat Vladimir Andronachi. Scopul licitației repetate ar fi micșorarea de două ori a prețului pentru autorizația de extragere a zăcămintelor de piatră.

Slusari a scris și în ianuarie curent că Republica Moldova nu obţine niciun ban din cariera de piatră din Ucraina şi că aceasta a ajuns, de fapt, pe mâinile unor persoane afiliate fostei majorități parlamentare și, implicit, lui Andronachi. Acesta a declarat ulterior că ”toate așa-numitele investigații și informații, care-l vizează, sunt false și au scopul de defăimare și denigrarea a imaginii publice”.

Ceea ce a reușit să afle Jurnal TV este că Serviciul de Stat de Geologie și Resurse Minerale din Ucraina a scos la licitație dreptul de extragere a pietrei din cariera de la Pervomaisc și că această licență urmează să fie vândută pentru cel puțin 8 milioane 581 de mii de hrivne. Sursele noastre ne spun că Agenția Proprietății Publice cunoștea încă de la finele lunii septembrie despre problema scoaterii la licitație a carierei din Pervomaisc, dar nu a vorbit public despre acest caz.

REACȚIA AGENȚIEI PROPRIETĂȚII PUBLICE: "Agenția Proprietății Publice precizează că a fost informată despre acest fapt pe data de 5 octombrie 2021. În acest sens, APP a expediat imediat un demers cu solicitarea anulării licitației respective din Ucraina."

Deși în răspunsul APP nu se spune explicit către ce instituție a fost trimis acel demers de anulare a licitației, surse confidențiale spun că autoritățile de la Chișinău s-au adresat procurorului general al Ucrainei pentru a clarifica situația și a cere implicare în rezolvarea acestei scheme frauduloase.

Procurorul general interimar al Republicii Moldova, Dumitru Robu, nu a răspuns nici la telefon, nici la mesaje pentru a ne spune care este soarta dosarului penal deschis în ianuarie 2021 privind devalizarea carierei de piatră.

Opinia ta contează. Comentează!