Deputații s-au luat la harță după ce opoziția a depus o moțiune simplă împotriva Ministerului Justiției
Politic 17 noiembrie 2022, 17:56 | 535

Scandal în Parlament după ce Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a depus o moțiune simplă împotriva politicilor Ministerului Justiției. Opoziția a criticat activitatea întregului Cabinet de miniștri, a vorbit despre aranjamente și ingerințe politice și a sugerat că Guvernul Gavrilița ar trebui să demisioneze. La rândul lor, deputații puterii le-au reproșat oponenților scandalurile cu „sacoșe”, corupția sistemică din guvernările precedente și necondamnarea războiului ruso-ucrainean.

În opinia opoziției parlamentare, Sergiu Litvinenco trebuie să plece din funcția de ministru al Justiției ca urmare a pretinselor conversații din canalul său Telegram, apărute în spațiul public. Totodată, socialiștii și comuniștii cer demararea procedurilor legale de anulare a concursurilor de ocupare a funcțiilor în sistemul judiciar și procuratură, precum și anularea concursului pentru funcția de șef al Procuraturii Anticorupție, câștigat de Veronica Dragalin.

VASILE BOLEA, deputat BCS: "Luna noiembrie din anul 2022 va fi o lună neagră în istoria țării. Am văzut eclipsa solară, am văzut eclipsa lunii de pe cer, iar acum, în loc de strălucirea Guvernului Gavrilița, vom trăi și eclipsa sa. Oare din cabinetul ministerial nu se vede că totul e cusut cu ață galbenă?? Se văd de la o poștă indicațiile prețioase venite de la partid. Această guvernare nu are dreptul, prin politicile de subjugare în justiție, să-și bată joc de realizările obținute în timp."

RADU MARIAN, deputat PAS: "Eu vrea să revin la remarca colegului meu și să întreb colegii mei încă o dată... mai ales în lumina la ceea ce s-a întâmplat alaltăieri, când din cauza bombardamentelor rusești în Ucraina, jumătate din populația Republicii Moldova a rămas fără curent. Vreau încă o dată să-i întreb - ce este în Ucraina?? Este război..? Și cine este agresorul? Să ne spună direct și deschis. Că întrebăm deja de jumătate de an și nu primim un răspuns."

EDUARD SMIRNOV, deputat BCS: "Da, războiul este un lucru mârșav. Și e valabil pentru orice război - un război mare sau unul mic - este un lucru mârșav. Războiul din anul 1992, din Moldova, este un eveniment mârșav. Războiul, pe care autoritățile ucrainene l-au dus, timp de opt ani, împotriva a două regiuni de-ale sale, ”DNR” și ”LNR”, este tot un război mârșav. Este și mai mârșav pentru că există acordul internațional de la Minsk, care trebuia să fie respectat și n-ar fi existat niciun război intern în Ucraina."

LILIAN CARP, deputat PAS: "Într-adevăr, e o mârșăvie când începe un război, dar întrebarea este - „cine e ticălosul care a început războiul?”. De la asta trebuie să începem - cine este ticălosul care a început acest război? Și în 1992, cine primul a împușcat polițiștii noștri la Bender? Cine e acel ticălos care a împușcat primul în polițiști și i-a băgat în mormânt? Nu vă mai ascundeți după deget! Cine primii au anexat Crimeea? Cine a început și cine i-a ridicat și au făcut tot felul de republici separatiste pe teritoriul tuturor țărilor din spațiul ex-sovietic?"

Dezbaterea moţiunii simple împotriva politicilor Ministerului Justiției va avea loc la data stabilită de Biroul permanent al Parlamentului, în termen de 14 zile lucrătoare de la depunere.

Opinia ta contează. Comentează!