ANRE a stabilit că cetățenii vor achita 22 de lei și 99 de bani pentru un metru cub de gaze rusești
Economic 4 august 2022, 18:03 | 790

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat astăzi noul tarif pentru gazele naturale. Astfel, cetățenii vor trebui să achite 22 de lei și 99 de bani cu TVA inclus pentru un metru cub de gaze naturale - cu peste patru lei mai mult decât în prezent. Moldovagaz a cerut însă 29 de lei și 48 de bani.

Tarifele au fost stabilite aplicându-se prețul mediu ponderat anual de achiziție al gazelor naturale în mărime de 899 de dolari mia de metri cubi. La determinarea prețului pentru gazele naturale s-a ținut cont de următorii parametri:

ECATERINA STRUNGARI, consultant ANRE: "Majorarea prețului mediu anual de procurare al gazelor naturale de la 696,0 dolari mia de metri cubi la 899,08 dolari mia de metri cubi sau cu 29,2 %. Evoluția cursului de schimb mediu anual al monedei naționale față de dolarul SUA prognozat pentru anul 2022, estimat la nivel de 18,58 lei față de cursul de schimb mediu anual de 18,33 lei inclus în prețul în vigoare sau cu 1,3% mai mare. Astfel, urmare a impactului sumar al factorilor enunțați, prețul mediu de furnizare a gazelor naturale a fost calculat de ANRE în mărime de 20.286 de lei mia de metri cubi."

Noul tarif va intra în vigoare la data publicării în „Monitorul Oficial”. Pe 2 iulie, compania Moldovagaz a cerut majorarea tarifului la gaze cu 45%. Solicitarea a venit la scurt timp după ce, pe 13 iulie, Moldovagaz ceruse o altă majorare cu 63%. Mai exact, Moldovagaz a cerut ca un metru cub de gaze naturale, pentru consumatorii casnici, să coste 29 de lei și 48 de bani. Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, și-a explicat solicitarea prin creșterea prețului de achiziție de la Gazprom.

Opinia ta contează. Comentează!