Cristian Rizea condamnat definitiv în România, a fost eliberat după șase luni de arest în Moldova
Politic 3 mai 2021, 15:56 | 2523

Fostul deputat român Cristian Rizea, condamnat de justiția de la București la închisoare cu executare pentru trafic de influență și spălare de bani, se află din nou la libertate. Acesta fusese arestat toamna trecută după ce fostul președinte Igor Dodon i-a retras cetățenia moldovenească, iar procurorii l-au învinuit de ”fals în declarații la depunerea cererii de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova”. Avocații lui Rizea au contestat decretul lui Dodon, pentru că documentul a fost întocmit cu greșeli și nu conținea datele de identificare ale fostului deputat român. Între timp, cât procesul de judecată privind decretul continuă, au expirat cele 180 de zile care permit menținerea unei persoane în arest în vederea extrădării ei.

Acuzat că de mai bine de trei ani se ascunde în Republica Moldova de justiția română, Cristian Rizea insistă că a obținut cetățenia moldovenească absolut legal, chiar dacă la momentul solicitării cetățeniei era condamnat în România în prima instanță.

MIHAI CRISTIAN RIZEA, fost deputat român, condamnat în România: "Eu m-am prevalat de portița asta legală, da. Doar trei erau condițiile. Urmărit penal nu mai eram. Eram trimis în judecată. În momentul în care ești trimis în judecată nu poți să fii și urmărit penal. Urmărirea penală se termină când procurorul a trimis dosarul în judecată. Doi - antecedente penale nu aveam. Am cazierul la dosar. Și trei - nu eram condamnat definitiv, ceea ce am fost abia în 2019, la doi an după ce am obținut cetățenia. Am găsit portița legală. Da, m-am prevalat de o lacună legislativă! Acesta-i adevărul."

Cristian Rizea, care după ce a obținut cetățenia Republicii Moldova, și-a schimbat numele în ”Mihai Cristian”, spune că decretul semnat toamna trecută de către fostul președinte Igor Dodon, privind retragerea cetățeniei moldovenești, a făcut referire la ”Cristian Mihai” și, fiind formulat greșit, este lovit de nulitate juridică, ceea ce i-a permis să se afle acum în liberate. Chiar și așa, fostul deputat spune că Dodon e ”dușmanul” lui.

MIHAI CRISTIAN RIZEA, fost deputat român, condamnat în România: "- Niciun decret emis, de retragere sau acordare a cetățeniei, nu este fără date de identificare și fără numele corect scris. Este incredibil! Fără data nașterii, fără numele părinților, fără nimic! - Această scăpare nu a fost premeditată, poate? - Nu. Eu cu Dodon? Păi, dar Dodon e dușmanul meu!"

Rizea mai spune că a obținut informații precum că ar urma să fie extrădat ilegal în România, pe modelul profesorilor turci sau chiar ar putea să fie răpit de anumite servicii secrete, așa cum ar fi fost răpit judecătorul ucrainean Nicolai Ceaus.

MIHAI CRISTIAN RIZEA, fost deputat român, condamnat în România: "- Apropo, anterior, până a fi reținut, ați beneficiat de pază. Acum, la fel, ați apelat la servicii? - Bineînțeles că beneficiez de pază personală! - Câți bodyguarzi aveți? - Ha! Nu pot. O să înțelegeți. Foarte mulți! Eu vă spun doar atât - o să solicit doamnei Maia Sandu protecția instituțiilor statului moldovenesc."

Fostul deputat român a mai spus că în luna octombrie trecut, înainte de fi arestat, s-a întâlnit cu unii deputați de la Chișinău din anturajul lui Vladimir Plahotniuc pentru a discuta despre anumite datorii, dar a promis că va prezenta dovezi ale acelor întâlniri dacă va fi invitatul unui talk-show de la Jurnal TV. Solicitată să comenteze temerile lui Rizea precum că ar urma să fie răpit de serviciile secrete, purtătorul de cuvânt al Maiei Sandu ne-a spus că ”nu comentează speculații”. Iar Igor Dodon și purtătorul său de cuvânt nu au fost de găsit la telefon pentru o reacție.

Opinia ta contează. Comentează!