Patru partide merg „Împreună”
Politic 15 aprilie 2024, 20:23 | 660

O nouă structură politică a apărut la Chișinău. Patru partide pro-europene s-au constituit într-un bloc, numit „Împreună”, în cadrul căruia vor participa la viitoarele alegeri. Este vorba de Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, și Partidul Schimbării. Liderii acestora au semnat un „Pact pentru Europa”, care confirmă angajamentul de a urma calea integrării Republicii Moldova în spațiul comunitar.

ȘTEFAN GLIGOR, liderul Partidului Schimbării: "De azi înainte vom merge cu o singură denumire. De astăzi acele patru formațiuni politice sunt împreună. Blocul politic „Împreună” își propune să garanteze parcursul european al Republicii Moldova, să neutralizeze riscurile pe care le avem în față, și să unească societatea, să o aducă împreună."

Liderii noului bloc politic au semnat un așa-numit „Pact pentru Europa”, similar „Acordului de la Snagov”, semnat de forțele politice din România înainte de aderarea țării la Uniunea Europeană.

ALEXANDRU BUJOREAN, copreședintele Ligii Orașelor și Comunelor: "Venim cu ideea adoptării unui pact național, unui pact care este deasupra tuturor inițiativelor și a anumitor inițiative, inclusiv numite referendum constituțional, și care vin să întărească capacitatea societății și dorința acesteia de a merge într-o singură direcție."

„Pactul pentru Europa” este deschis pentru toate forțele, care doresc să-și asume public obligația de a contribui la integrarea europeană, au declarat liderii blocului politic „Împreună”.

DINU PLÂNGĂU, liderul Platformei DA: "Chiar dacă astăzi lansăm pactul „Pentru Europa”, în zilele ce urmează vor fi consultate toate partidele politice care au drept obiectiv integrarea europeană, vor fi consultați principalii actori din societatea civilă, personalități notorii, ca să mergem împreună pentru realizarea acestui obiectiv major pentru Republica Moldova."

IGOR MUNTEANU, liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare: "Încurajez pe toți cei care vor privi această transmisiune în direct și care vor auzi despre „Pactul pentru Europa” să ne caute, să dorească să devină parte din acest proces și să vină alături de noi, pentru că avem nevoie de dumneavoastră."

Cele patru formațiuni au criticat în repetate rânduri actuala guvernare a Partidului Acțiune și Solidaritate pentru ceea, ce ei numesc „monopolizarea” parcursului european al Republicii Moldova.

Sigla blocului politic „Împreună” este un dreptunghi albastru cu stele, care simbolizează „statele membre și cele aflate în procesul integrării europene”, aranjate în creștere în formă de cerc.

Opinia ta contează. Comentează!