Maria Ressa și Dmitry Muratov au primit Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2021
IT şi Ştiinţă 8 octombrie 2021, 16:58 | 1530

Maria Ressa și Dmitry Muratov au primit Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2021, a informat vineri Comitetul Nobel. Cei doi au primit această distincție în semn de recunoștință față de „lupta lor curajoasă pentru apărarea libertății”, a precizat instituția, care acordă prestigioasa distincție.

BERIT REISS-ANDERSEN, preşedintele Comitetului Nobel: "Maria Ressa și Dmitry Muratov primesc Premiul Nobel pentru pace pentru lupta lor curajoasă pentru libertatea de exprimare în Filipine şi Rusia."

”Maria Ressa și Dmitry Muratov sunt reprezentanţi ai tuturor jurnaliştilor, care susţin acest ideal într-o lume în care democraţia şi libertatea presei se confruntă cu condiţii din ce în ce mai potrivnice”, a declarat preşedintele Comitetului Nobel într-o conferinţă de presă la Oslo.

Maria Ressa este o jurnalistă și autoare filipino-americană. Pentru aproape două decenii a lucrat ca reporter principal de investigație pentru CNN în Asia de Sud-Est. În 2020, ea a fost condamnată în temeiul controversatei legi filipineze împotriva criminalității cibernetice, o acțiune condamnată de grupurile pentru drepturile omului și jurnaliști ca un atac asupra libertății presei. Maria Ressa este una dintre cele 25 de personalități importante ale Comisiei pentru informații și democrație lansată de organizația ”Reporterii fără frontiere”.

Dmitry Muratov este un cunoscut jurnalist rus, om de televiziune, unul dintre fondatorii și, acum, redactor șef al publicației ”Novaya Gazeta”. Dmitry Muratov a devenit astfel cel de-al treilea rus, care a primit Premiul Nobel pentru Pace. Până la el, prestigioasa distincție au primit-o vestitul savant, disidentul Andrei Saharov și președintele fostei Uniuni Sovietice, Mihail Gorbaciov.

Premiul va fi decernat în cadrul unei ceremonii ce va avea loc pe 10 decembrie.

Premiul pentru Pace acordat de Academia Suedeză este în valoare de 10 milioane de coroane suedeze, echivalentul a 1,14 milioane de dolari.

Opinia ta contează. Comentează!