BCS vrea audierea lui Herman von Hebel
Politic 28 martie 2024, 21:12 | 852

Scandalul în care este vizat președintele Comisiei Pre-Vetting, Herman von Hebel, care ar fi comis mai multe ilegalități în timp ce activa la Curtea Penală Internațională, a ajuns în Parlament. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au cerut audierea acestuia în plen, iar președintele Comisiei juridice, Veronica Roșca, a declarat că acuzațiile din investigația jurnalistică sunt nefondate și că se încearcă subminarea procesului de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor.

RADU MUDREAC, deputat BCS: "Potrivit informațiilor apărute în mass-media, dumnealui ar fi implicat în țara de origine în mai multe schema de corupție. La fel, vrem să atenționăm că această persoană și-a permis, în procesul de audiere a candidaților la diferite funcții, s-a comportat obraznic atunci când a încercat să interogheze părinții unui judecător. Pentru a exclude aceste îndoieli este solicitarea de a se prezenta și de a confirma sau infirma informațiile apărute în presă."

De partea cealaltă, președintele Comisiei juridice, Veronica Roșca, a declarat că acuzațiile în care este vizat Herman von Hebel sunt nefondate și că este vorba despre o tentativă de a perpetua în spațiul public astfel de acuzații.

VERONICA ROȘCA, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități: "Vreau să vă invit pe dumneavoastră domnule vicepreședinte al Comisiei juridice, dar și pe toți ceilalți cointeresați, să urmăriți interviul public oferit de Herman von Hebel Comisiei juridice, numiri și imunități atunci când a fost selectat. La fel, aș vrea să vin cu un mesaj nu doar către fracțiunea comuniștilor și socialiștilor, dar către întreaga societate: ceea la ce asistăm noi astăzi este o tendință îngrijorătoare de promovare a unui mesaj de subminare a autorității procesului de Pre-Vetting."

A intervenit și președintele Parlamentului, Igor Grosu.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Totul este clar. Nu vă plac rezultatele, iar cei mai corupți nu trec Vettingul și asta supără. Ei, ce-i de făcut? Noi supărările vi le înțelegem. Lăsați omul să-și facă treaba că și-o face bine."

Comisia Pre-Vetting a emis miercuri, 27 martie, o declarație, în care a menționat că acuzațiile în ptivința lui Herman von Hebel sunt nefondate. Ulterior și fostul președinte al Comisiei juridice, Olesea Stamate, a afirmat că statele care au propus candidații pentru Comisia Pre-Vetting au o expertiză foarte bună în domeniul reformării justiției, iar deputații de la Chișinău au examinat experiența lor profesională.

Opinia ta contează. Comentează!