Image-Description
Gaiciuc, chemat în Parlament, ca să explice ce înseamnă „imixtiunea SUA în treburile altor state”
Politic 19 decembrie 2019, 11:26 | 1971

Blocul ACUM a solicitat joi, 19 decembrie, audierea ministrului Apărării, Victor Gaiciuc, în plenul Parlamentului, după ce s-a aflat că acesta a participat la o reuniune a CSI unde s-a discutat despre „imixtiunea Statelor Unite în treburile interne ale altor state”. Propunerea a fost formulată de liderul fracțiunii PAS, Igor Grosu, dar respinsă de deputații PSRM și PDM.

Este vorba de reuniunea secretarilor Consiliilor de Securitate ai țărilor CSI, de la Moscova, la care a participat, pe 20 noiembrie, și Victor Gaiciuc. Într-un comunicat final al acestei reuniuni, care a devenit recent public, se arată că „au fost abordate probleme de securitate regională, și anume strategia și tactica SUA în domeniul securității cibernetice, imixtiunea americană în treburile interne ale altor țări”.

„Vrem ca ministrul Apărării să ne explice clar care sunt aceste pericole pe care SUA le reprezintă în zonă, în special pentru securitatea RM. Să ne spună în ce calitate a participat acolo, dacă a semnat documente, de cine a fost mandatat”, a declarat liderul fracțiunii PAS, Igor Grosu.

Totodată, deputații PAS au cerut și audierea ministrului Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi.

„Nu pot să dau curs propunerii. A fost deja pe data de 5 decembrie. Conform regulamentului, peste 30 de zile sunteți bineveniți cu această solicitare”, a replicat președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Menționăm că acesta nu este primul gest controversat al ministrului Apărării, Victor Gaiciuc. La câteva zile după învestirea Guvernului Chicu, în spațiul public a apărut o înregistrare cu un discurs susținut de Gaiciuc în 2016, la Academia de Științe, unde actualul ministru al Apărării elogia „spiritul și credința” cu care luptă mercenarii ruși în Donbas.

Acest discurs a fost motivul înaintării de Blocul ACUM a unei moțiuni simple împotriva ministrului Apărării, care nu a ajuns, însă, să fie supusă dezbaterilor în plenul Parlamentului.

Opinia ta contează. Comentează!