Forțele politice și Președinția trebuie să rezolve criza politică actuală, nu Curtea Constituțională, susțin analiștii politici
Politic 23 februarie 2021, 21:33 | 1382

Actorii politici din Parlament și Președința trebuie să rezolve criza politică actuală și nu Curtea Constituțională. De această părere sunt unii analiști politici. În opinia lor, acum Maia Sandu trebuie să consulte din nou fracțiunile parlamentare și să desemneze un candidat pentru funcția de premier.

ALEXANDRU ARSENI, doctor în drept - Scenariul va fi că președintele își păstrează competențele constituționale stabilite de articolul 98 din Constituție și urmează să treacă din nou la consultarea fracțiunilor parlamentare, așa cum prevede articolul 98. Ce acțiuni vor întreprinde fracțiunile parlamentare depinde de a lor poziție.
VICTOR CIOBANU, analist politic - Președintele acum poate să vină cu altă candidatură după consultări cu fracțiunile și majoritatea poate să vină. Coaliția poate să revină cu un alt candidat eventual, să formalizeze tot ce trebuie acolo și să înainteze candidat.
ROMAN MIHĂIEȘ, analist politic - Fac un pronostic că deja Mariana Durleșteanu nu va mai fi candidatul majorității, acesta e primul pronostic. Și al doilea pronostic că va fi o coaliție formalizată fără partidul Șor.
VLAD ȚURCANU, fost consilier prezidențial - Nu a putut să preia Curtea Constituțională rezolvarea acestei crize politice pentru că ar fi fost prea mult. Până la urmă actorii politici în Parlament, în Președinție sunt împuterniciți în primul rând să găsească o soluție nu să paseze toată responsabilitatea asupra Curții Constituționale. E foarte greu de presupus că această componență a Curții Constituționale va juca de partea majorității care încearcă acum să amâne alegerile anticipate.
Opinia ta contează. Comentează!