ANRE a aprobat astăzi Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere
Economic 14 iunie 2021, 15:47 | 1210

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat astăzi Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. Documentul prevede marje maxime la comercializarea cu ridicata și cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat. Prețurile vor fi stabilite pe 1 iulie. Până atunci, benzinăriile din Republica Moldova nu vor avea dreptul să recurgă la noi scumpiri. În weekend, petroliștii au majorat deja prețurile la benzină și motorină.

Mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare a principalelor produse petroliere prevede că acestea urmează să fie stabilite de către fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile maximale determinate în conformitate cu prevederile respectivei Metodologii. La modul practic, odată cu importul carburanților, companiile petroliere urmează să-i atribuie fiecărei partide un preț maximal de comercializare. Acest preț se va baza pe următoarele elemente: cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de ANRE, cotele accizelor și cotele TVA. Astfel, din 1 iulie și până la finele anului curent, marja adaosului comercial pentru benzină și motorină a fost stabilită la 2,33 lei litrul, iar pentru gazul lichefiat - la 1,98 lei litrul. Reprezentanții marilor companii petroliere s-au arătat nemulțumiți de deciziile adoptate. Ei spun că marjele comerciale nu le vor acoperi nici măcar cheltuielile minime.

CRISITINA TÎȘCUL, reprezentant FIA Moldova: "Marja comercială specifică la produsele petroliere de 2,33 lei litrul și la GPL de 1,98 lei litrul nu acoperă minimele necesare ale societăților petroliere. Astfel încât acestea sunt nevoite să suporte pierderi financiare fără precedent în istoria pieței produselor petroliere."

ȘTEFAN CREANGĂ, director ANRE: "Dacă Dumneavoastră aveți cheltuieli de 50 de mii de euro pentru chiria unei stații, spuneți-ne, vă rog, ce trebuie să întreprindă ANRE-ul ca să vă aducă la cunoștință că cheltuielile astea sunt prea exagerate? Iar dacă comercializarea voastră e de o singură tonă în 24 de ore, atunci să luați în calcul aspectul care înseamnă comerț! Nu puteți să puneți ineficiența voastră pe spatele consumatorului!"

Precizăm că în weekend, companiile petroliere au afișat prețuri mai mari la benzină și motorină, în medie cu 30 de bani. Astfel, benzina A95 a ajuns să coste 20 de lei și 66 de bani, iar motorina - 16 lei și 99 de bani. Este a opta scumpire a carburanților din ultima jumătate de an.

Opinia ta contează. Comentează!