Jurnalul orei 15, 24 Octombrie
Jurnalul orei 15:00 24 octombrie 2022, 19:40 | 527

Prezentat de Eugenia Apostu

Singurătatea! De asta suferă cel mai mult bătrânii noștri. Neputincioși și părăsiți de copii, stau zile întregi fără a schimbă măcar o vorbă cu cineva. Așa a început și istoria Zinaidei Cotorobai din Hâncești, dar a avut noroc mai mult decât alții. Femeia și-a găsit liniștea la azilul din localitate, înființat de organizația Concordia.

Platforma online, unde cetățenii se înregistrează pentru a primi compensați la curent, gaz sau căldură funcționează lent și anevoios, semnalează bibliotecarii din localitățile rurale. Explicația autorităților este că site-ul este accesat simultan de către mai mulți cetățeni. În timp ce unii oameni completează activ cererile, alții nici nu cunosc despre acest proiect. Sunt și dintre cei, care nu deosebesc tipurile de ajutoare, pe care le primesc în perioada rece a anului. Urmăriți un reportaj realizat în satul Rogojeni, raionul Șoldănești.

Criza energetică se adâncește. Regimul de la Tiraspol a anunțat astăzi că a redus livrările de gaze către Centrala de la Cuciurgan, care asigura până nu demult 70% din consumul de curent al Republicii Moldova. Asta după ce, la finele săptămânii trecute, șeful grupării separatiste, Vadim Krasnoselski, a semnat un așa-numit decret, prin care a dispus ca Centrala de la Cuciurgan să genereze curent în primul rând în stânga Nistrului, iar ”exportul” în dreapta Nistrului să fie limitat la 27% din necesarul Republicii Moldova. Între timp, ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, face apel la populație să economisească la maximum resursele energetice.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie