Fostul șef de la „Termoelectrica”, Veaceslav Eni, este vizat într-un nou dosar în care este cercetat pentru abuz de serviciu
Justiţie 23 februarie 2022, 19:44 | 1830

Fostul șef de la „Termoelectrica”, Veaceslav Eni, este vizat într-un nou dosar de abuz în serviciu. Procurorii au percheziționat astăzi cinci locații, inclusiv casa lui Eni și sediul unor companii. Potrivit surselor Jurnal TV, ar fi fost percheziționat sediul firmei Horus. Potrivit unor acte, în posesia cărora a intrat redacția noastră, în perioada în care era director, Veaceslav Eni ar fi semnat un contract cu această firmă, care este controlată de o companie offshor. „Horus” s-a ocupat de modernizarea unui bloc energetic contra unei sume ce depășește 245 de milioane de lei. Directorul companiei a confirmat valoarea contractului, dar a refuzat să vorbească despre percheziții.

Potrivit unui acord dintre „Termoelectrica” și compania „Horus”, contractual a fost semnat în anul 2019. Firma respectivă s-a angajat să modernizeze blocul energetic nr.1. Suma totală a acestui contract era de 12 768 709 euro - echivalentul a 250 de milioane de lei. Veaceslav Eni a semnat un contract cu această companie deși este implicată într-un dosar pornit pentru contrabandă. La acea licitație ar fi participat doar două firme: „Vibropribor” și „Horus” - ambele controlate de Valentin Balan și companii offshore. Sursele noastre spun că prețul contractului de modernizare a fost ridicat ulterior la 12 860 000 euro, pentru ca în cele din urmă obiectivele contractului să poată fi ignorate. Directorul companiei Horus ne asigură că toate lucrările au fost duse la bun sfârșit și că „Termoelectrica” mai are de achitat câteva tranșe.

VALENTIN BALAN, director companie: "A fost deja efectuată încă anul trecut și pusă în buna funcțiune. Blocul energetic lucrează deja de un an, care a atins randamentul prevăzut în condițiile contractuale, cu o economie de 80 de milioane, conform datelor prezentate de „Termoelectrica”. A rămas ca „Termoelectrica” să se achite pe parcursul a încă doi ani de zile. Proiectul dat a fost unul investițional de 250 de milioane."

Cât despre dosarul de contrabandă în care ar fi vizată firma pe care o conduce, Balan spune că nu cunoaște nimic. De asemenea, el a evitat să vorbească despre presupusele percheziții de astăzi.

VALENTIN BALAN, director companie: "-Este adevărat că procurorii au descins la firma Horus? - Nu vă supărați, dar nu ofer așa informații. E o chestie de procedură, nu cunosc toate detaliile."

Responsabilii de la Procuratura Generală nu ne-au confirmat, dar nici nu au infirmat faptul că firma Horus este vizată în acest dosar. Veaceslav Eni este vizat și într-un dosar în care este învinuit de îmbogățire ilicită.

Opinia ta contează. Comentează!