Cele 30 de state membre ale NATO au început marţi la Bruxelles procesul de ratificare a aderării Finlandei şi Suediei
Externe 5 iulie 2022, 16:30 | 484

Cele 30 de state membre ale NATO au început marţi la Bruxelles procesul de ratificare a aderării Finlandei şi Suediei, a anunţat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg. "Semnarea protocoalelor de aderare lansează procesul de ratificare în fiecare ţară membră", a explicat el înainte ca ambasadorii Suediei și al Finlandei să parafeze protocoalele.

JENS STOLTENBERG: "Acesta este cu adevărat un moment istoric. Pentru Finlanda, pentru Suedia, pentru NATO și pentru securitatea noastră comună."

Cu 32 de ţări în jurul mesei, vom fi şi mai puternici, a subliniat Jens Stoltenberg.

Ambasadorii celor 30 de state membre ale NATO au semnat marți, la sediul Alianței, în prezența ministrului finlandez de externe Pekka Haavisto și a ministrului suedez de externe Ann Linde, protocoalele de aderare a Finlandei și Suediei.

Turcia este singura ţară din NATO care a condiţionat ratificarea de respectarea unor angajamente privind combaterea terorismului asumate de cele două candidate, la summitul de la Madrid al Alianţei. Protocolul semnat marţi permite participarea reprezentanţilor Finlandei şi Suediei la NATO şi un acces al acestor ţări la mai multe informaţii secrete, însă nu asigură protecţia prin clauza din tratatul NATO care prevede că un atac asupra unui stat membru este echivalent cu un atac împotriva tuturor. Aceasta se va aplica doar după încheierea procesului de ratificare, care - apreciază Reuters - ar putea dura până la un an.

Pe 18 mai, cele două state au depus dosarele pentru aderarea la NATO. Trebuiau să primească o invitaţie pentru a participa la Summitul de la Madrid, dar votul Turciei a blocat procesul. Însă, pe 28 iunie, preşedintele turc Erdogan, preşedintele finlandez, premierul suedez şi secretarul NATO au purtat negocieri la Madrid, iar şeful Turciei şi-a schimbat decizia.

Opinia ta contează. Comentează!