Moțiunea simplă asupra activității Ministerului Justiției, inițiată de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, a fost respinsă
Politic 21 octombrie 2021, 17:56 | 1242

Moțiunea simplă asupra activității Ministerului Justiției, inițiată de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, a fost respinsă de majoritatea parlamentară. ”Pentru” s-au pronunțat doar 28 de deputați ai opoziției. Până la vot, moțiunea a fost dezbătută timp de aproape trei ore, timp în care legislatorii s-au acuzat reciproc de subordonarea justiției.

În textul moțiunii prezentate de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor se arată că ”partidul aflat la guvernare și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, au făcut tot posibilul ca să subjuge justiția intereselor politice”. Opoziția afirmă că suspendarea și arestarea lui Alexandr Stoianoglo reprezintă ”un atac împotriva Procuraturii Generale”. În replică, ministrul Justiției a declarat că opoziția a contribuit la această stare de lucruri.

SERGIU LITVINENCO: "Avem un sistem putred și voi, cei din actuala Opoziție, ați contribuit plenar la această stare de lucruri pentru că atunci așa un sistem vă convenea, un sistem bun pentru cei care fură, un sistem care în loc să apere cetățeanul, apără hoții. Și după ce ați dat jos Guvernul Maia Sandu, deoarece v-ați speriat de un procuror independent, ați preluat controlul asupra justiției, controlul politic, exact așa ca pe timpul lui Plahotniuc."

GRIGORE NOVAC, deputat BCS: "Stimați colegi, au trecut vreo 15 secunde de cânt domnul ministru a început a trage bocetul acesta de la tribuna centrală a Parlamentului, că a speriat și deputații români și au părăsit sala. Asta ei probabil au făcut-o în semn de protest la minciunile pe care le-ați debitat."

SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiției: "Nu-mi place, de exemplu, că Procuratura nu are progrese pe dosare pe care poporul Republiciii Moldova le consideră de rezonanță - furtul miliardului, Laundromat-ul, Aeroportul, Metalferos, furtul de proprietăți din Ucraina, Bahamas, ”kuliok”-ul... și multe altele. Nu-mi place eliberarea pe bandă rulantă a hoților din pușcării."

VASILE BOLEA, deputat BCS: "Un fost procuror anticorupție dirijează și orchestrează toate evenimentele din justiție și sub acest auspiciu este încarcerat procurorul general cu cinci minute înainte de a ieși el la conferința de presă! Anume din acest considerent nu vin investitorii în Republica Moldova și din acest considerent pleacă cetățenii din Republica Moldova! Ați vorbit despre ceea ce vouă, domnule ministru, nu vă place. Că nu vă place una că nu l-au încarcerat pe acela că procurorul general n-a inițiat procese politice împotriva liderilor politici. Dar, spuneți-mi, vă rog, eliberarea lui Petic de către Procuratură vă place sau nu vă place?"

În cele din urmă, moțiunea simplă împotriva Ministerului Justiției a fost respinsă de către 53 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Pentru susținerea moțiunii au votat 28 de deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Legislatorii Partidului Șor s-au abținut de la vot.

Opinia ta contează. Comentează!