Pensiile vor fi indexate, în continuare, de două ori pe an, dar conform unui nou mecanism
Economic 12 martie 2021, 20:30 | 3777

Pensiile vor fi indexate în continuare de două ori pe an, dar conform unui nou mecanism. Deputații au votat astăzi nouă o lege, potrivit căreia pensiile vor fi indexate în luna aprilie și octombrie, coeficientul fiind stabilit de Guvern. Sunt vizate 730 de mii de persoane. Discuțiile pe marginea proiectului de lege au fost aprinse.

Inițiativa legislativă aparține deputaților PSRM, potrivit cărora pe 1 aprilie pensiile urmează a fi indexate cu 3,89 la sută, iar indexarea de pe 1 octombrie va fi de 3,2 la sută. Deputații din opoziție s-au interesat de ce proiectul de lege nu a fost făcut mai devreme.

ALEXANDRU SLUSARI, președintele fracțiunii Platforma DA: "În decembrie era Guvern, deja era clar care e inflația în al doilea semestru, că o să fie mică. De ce nu ați făcut în decembrie această modificare când era un guvern plenipotențial? Când ați votat legi într-o veselie, de ce nu v-ați gândit la pensionari și măcar ar fi fost respectată constituția?"

Vladimir Odnostalco, deputatul PSRM: "Ratificarea bugetului și îmbunătățirea calității vieții populației niciodată poate fi făcută oricând. Se poate și acum."

Vlad Bătrâncea, deputat PSRM: "Acest proiect vine în urma provocărilor crizei pandemice. Cei mai vulnerabili sunt pensionarii care trebuie ajurați. Noi trebuie să demonstrăm voința politică."

Igor Vremea, deputat PD: "Dacă să facem o evaluare așa se primește că acele 3,89 % la mie se primesc vreo 40 de lei și de asta zic, nu văd substanța, ajutorul esențial."

Vladimir Odnostalco, deputatul PSRM: "Dacă vorbiți de 40 de lei, atunci îi calculați dintr-o anumită sumă. Fiecare pensionar va primi în funcție de pensia lui."

LIVIU VOVC, deputat fracțiunea Platforma DA: "În nota informativă scrie că nu ați găsit bani, dar măriți deficitul bugetar. De unde luăm bani ca să facem acest lucru?"

Vladimir Odnostalco, deputatul PSRM: "Guvernul va găsi de unde să ia acești bani. Sunt diverse mecanisme, care să suplinească bugetul de stat."

În aprilie, coeficientul de indexare a pensiilor va constitui media creșterii anuale a indicelui prețurilor de consum pentru ultimii trei ani, iar în octombrie – rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs. Proiectul a fost susținut de 71 de deputați. De indexarea pensiilor și prestațiilor sociale vor beneficia 730 de mii de persoane. Recent, președintele Maia Sandu a propus Parlamentului să revină la indexarea pensiilor o dată pe an, în baza inflației din anul precedent. Adoptarea acestei modificări ar însemna o indexare în aprilie de 3,7 la sută, echivalentă creșterii prețurilor din 2020. Potrivit președintelui, cele 426 de milioane de lei necesare pentru finanțarea acestei măsuri pot fi acoperite din contul Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Comisia Europeană, semnat pe 22 februarie curent, în valoare de 15 milioane de euro și din contul revizuirii cheltuielilor curente pentru bunuri și servicii.

Opinia ta contează. Comentează!