Igor Dodon a fost audiat la Procuratură în dosarul „Energocom”
Politic 25 ianuarie 2022, 17:45 | 1845

Igor Dodon a fost audiat astăzi de procurori în dosarul „Energocom”. Acesta este bănuit de depășirea atribuțiilor de serviciu în interesul unui grup criminal organizat. Dodon încearcă să-i dea dosarului conotație politică și spune că ancheta este un show menit să deturneze atenția societății de la scumpirile în lanț din ultima vreme.

IGOR DODON, fost președinte al Republicii Moldova: "Dacă actuala conducere a țării crede că, prin chemarea mea la Procuratură o să scadă prețul la gaz sau energie electrică, greșește. Când apar probleme și societatea este nemulțumită de scumpiri din cauza incompetenței guvernării, ei mă cheamă la Procuratură. Le mai spun încă o dată: Toate încercările de a schimba agenda publică prin astfel de show-uri și justiție televizată nu vor aduce rezultate. Eu, așa cum am spus, nu mă ascund, vin, discut, prezint informațiile pe care le-am obținut suplimentar."

Potrivit Procuraturii Generale, Igor Dodon a fost audiat în calitate de bănuit pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat, în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.

Procuratura Generală: "Bănuiala adusă domnului Igor Dodon este legată de activitatea acestuia din perioada 2008-2009, atunci când a deținut funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al Economiei și Comerțului. Mai exact, acesta din poziția pe care o avea la acel moment, a eliberat avizul în baza căruia, în luna mai 2008, a fost semnat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în condițiile în care SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%."

Procuratura Generală precizează că urmare a acestor acțiuni, statului, prin „Energocom”, i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de peste 11 milioane de dolari - echivalentul a peste 123 de milioane de lei, bani care au ajuns ulterior pe conturile unor firme off-shore.

Opinia ta contează. Comentează!