Un polițist cere ca postul nostru de televiziune să fie lipsit de dreptul de a activa timp de un an
Social 12 ianuarie 2022, 18:32 | 51012

Jurnal TV a devenit ținta unui atac din partea Inspectoratului de Poliție Buiucani. Această autoritate, neglijând legea, a declanșat împotriva instituției noastre un proces contravențional pentru calomnie, în favoarea unui fost polițist vizat într-o investigație jurnalistică. Polițiștii invocă un articol incompatibil cu statutul entității noastre și cere lipsirea postului nostru de televiziune de dreptul de a desfășura activitate pe un termen de un an. Dosarul a ajuns la Judecătoria Ciocana. Este un caz fără precedent în practica jurnalistică din Republica Moldova.

Într-un proces contravențional pornit pe numele „Reforma Art SRL”, șeful Secției securitate publică al Inspectoratului Buiucani, Alexandru Spoialo, a constatat că JurnalTV (cităm) „a difuzat informații false și defăimătoare privind săvârșirea unei infracțiuni de către cetățeanul Grabovschi Vitalie, fapt prin care i-a fost lezată onoarea, demnitatea personală și reputația profesională”. Grabovschi este fostul șef al Inspectoratului de Poliție Dubăsari, vizat într-o investigație Jurnal TV din iulie 2021, alături de alți doi polițiști, Ion Țărnă și Alexei Vîzdan, care ar fi implicați în contrabanda cu țigări. Invocând încălcarea articolul 70 al Codului Contravențional, polițistul a recomandat instanței de judecată lipsirea postului nostru de televiziune de dreptul de a desfășura activitate pe un termen de un an. Am încercat să-l contactăm pe Spoialo pentru explicații, dar acesta nu ne-a răspuns. La Inspectoratul de Poliție Buiucani am aflat că Spoialo se află în concediu. În schimb, șeful Inspectoratului, Oleg Bîrliba, ne-a spus că subalternul său a făcut rost de probe care ar demonstra că materialul difuzat este fals.

OLEG BÎRLIBA, șeful Inspectoratului de Poliție Buiucani: "Din cadrul documentării cazului a fost stabilit că există probe și a fost perfectat proces verbal. Decizia rămâne după instanța de judecată. - S-a luat în calcul că este acolo opinia părții vătămate? - Detalii despre procedura de examinare la moment eu nu vă pot da. - Nu credeți că este un atac la libertatea de exprimare? Libertatea presei? - Ar fi prematur să mă expun asupra întrebării dumneavoastră."

Potrivit juriștilor, articolul invocat nu poate fi aplicat în privința unei persoane juridice. Prin urmare, spun ei, procesul verbal este ilegal, iar decizia de suspendare a activității unui post de televiziune poate fi luată doar de către autoritatea de reglementare în audiovizual, adică de către Consiliul Audiovizualului, susține directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei. Este un caz fără precedent și necesită implicarea autorităților centrale, a precizat el.

PETRU MACOVEI, directorul Asociației Presei Independente: "Eu sunt șocat de existența unui asemenea document și sunt convins că polițistul care a semnat acest document, să fie urgent dat afară din sistem. Nu este vreun polițist care să poată constata cu de la sine putere care material jurnalistic este fals sau nu este fals. Deci este cusut cu ață albă. Aș recomanda doamnei ministru de Interne să investigheze de urgență acest caz pentru că, în afara faptului că este un atac asupra presei nepermis și absolut ilegal, nu trebuie să fii nici jurist și nici măcar polițist ca să-ți dai seama de lucrul acesta."

Administrația Jurnal TV regretă incidentul.

VAL BUTNARU, proprietar „Reforma Art SRL”: "Clasa politică și funcționărimea de la noi preferă să vorbească despre libertatea presei, dar în esență nu admite acest lucru. Presa este bună atâta timp cât îi laudă pe ei și este proastă, nu există libertatea presei atunci când îi critică pe ei. În speță acest caz este, pe de o parte, ridicol - pe de altă parte, absurd. Nu ne rămâne decât să regretăm. Și regretăm nu cazul, ci încetineala cu care avansează societatea noastră pe calea progresului."

Șeful Inspectoratului de Poliție Buiucani, Oleg Bîrliba, susține că în cazul în care procesul va fi pierdut în instanță, polițistul va fi atras la răspundere.

OLEG BÎRLIBA, șeful Inspectoratului de Poliție Buiucani: "Inițiem anchetă de serviciu în cadrul căreia agentul constatator care a documentat cazul vine și se expune, noi luăm decizia, nu este exclusă și o sancțiune disciplinară."

Libertatea presei este un drept fundamental al omului - drept recunoscut și protejat prin lege în majoritatea statelor moderne. Acest drept este strâns asociat cu libertatea de exprimare și este o componentă a acesteia. Concluzia apare în majoritatea hotărârilor CEDO ce vizează jurnaliștii și instituțiile media.

Opinia ta contează. Comentează!
LIVE