Tinerii renunță la sport, chiar dacă au obținut performanțe remarcabile
Sport 22 septembrie 2022, 16:06 | 688

Tinerii renunță la sport, chiar dacă au obținut performanțe remarcabile. De cele mai multe ori, decizia de a renunța este dictată de factorul financiar - trebuie să scoți bani din propriul buzunar pentru a merge la campionatele organizate peste hotare. „Nimic nu se schimbă în domeniul sportului, poate doar generațiile care vin și pleacă”, afirmă în cunoștință de cauză antrenorul Igor Statnic din Florești, care își face meseria de vreo 20 de ani.

IGOR STATNIC, antrenor: "În Bulgaria au fost primii pași în karate kyokushin. M-am întors în Moldova cu centură albastră, practic am fost unul dintre primii care au ajuns la centura albastră, un grad nu mare, dar printre primii. Și iată de 33 de ani practic în continuare, particip la competiții și totodată antrenez."

Nimic nu s-a schimbat de atunci încoace. În continuare, sportivii nu sunt susținuți corespunzător, nu sunt apreciați. Ca să trimită copiii la competiții internaționale, tare, părinții le acoperă toate cheltuielile. Tinerii sportivi sunt aplaudați doar când revin acasă cu medalii.

IGOR STATNIC, antrenor: "Totul depinde de străduință, dorință și atitudine. Problemele dispar atunci când tu pur și simplu lucrezi și îți faci lucrul, te strădui să obții rezultate și ele nu întârzie să apară. Da, sigur, la Chișinău condițiile sunt mai bune, mai ușor este de lucrat, mai este și susținerea din partea statului, aici e cu mult mai greu. De exemplu, în Turcia am plecat din cont propriu. Fapt care arată diferența."

Vara aceasta a participat împreună cu unul din cei mai buni elevi ai săi, Andrei Sochircă, la Campionatul Mondial Karate Kyokushin de la Istanbul. Acasă s-au întors cu medalia de bronz. Andrei are 14 ani și visele îi sunt mărețe.

ANDREI SOCHIRCĂ, elev: "Era ziua copiilor, 2016, și bunicul meu mi-a făcut cunoștință cu antrenorul. Îmi părea că va fi ușor și m-am gândit să mă antrenez. -Și a fost ușor? -De la început, nu. Foarte greu a fost. -Te-ai gândit vreodată să lași totul baltă? -Da. De multe ori. -De ce? -Eram slab, aveam frică mare, dureri. -Ce te-a făcut să rămâi? -Antrenorul îmi spunea că am succes în acest domeniu și îmi spunea să mă antrenez că va fi totul OK."

Este greu să faci sport în Republica Moldova. Trebuie să scoți bani din buzunarul propriu, spune antrenorul. Așa se face că cei mai buni elevi ai săi pleacă din sport. Au rămas doar cei, care au plăcere.

IGOR STATNIC, antrenor: "Oamenii care demult au mers pe calea banilor și au dorit să câștige bani au plecat din Moldova. Au rămas cei care lucrează anume din plăcere. Am campion european, campionul Austriei și premiant la mondiale care a abandonat deja antrenamentele din cauza finanțelor. N-a văzut perspective în viitor. Având 21 de ani a lăsat total, măcar că în Moldova a fost cel mai titrat luptător."

Antrenorul din Florești are acum peste 70 de discipoli, dintre care jumătate sunt campioni naționali și internaționali.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie