Parlamentul a stabilit data alegerilor prezidențiale pentru 1 noiembrie curent
Politic 21 mai 2020, 22:00 | 1128

Deputații puterii au decis astăzi că alegerile prezidențiale vor avea loc pe 1 noiembrie. Până a fi spus votului, proiectul a provocat dezbateri aprinse în ședința plenară.

Cu 50 de voturi ale deputaților PSRM și ai PD, parlamentul a decis în privința alegerilor prezidențiale. Srcutinul va avea loc pe 1 noiembrie, în situația în care mandatul președintelui în exercițiu, Igor Dodon, expiră pe 23 decembrie. Proiectul a provocat dezbateri aprinse. Opoziția a cerut demisia lui Dodon și a pledat pentru alegeri prezidențiale anticipate. Votarea a fost la limită. Deputații din PSRM și PD au rămas fără majoritate parlamentară, din cauza absenței a doi legislatori, dar au reușit să voteze data alegerilor datorită independentului Alexandru Oleinic.

La ședința plenară de joi au lipsit socialistul Oleg Teterea, care și-a depus mandatul în favoarea funcției de director al ”Chișinău-Gaz”, și Eugeniu Nichiforciuc, de la PD, care a fost diagnosticat pozitiv cu noul coronavirus. În cadrul dezbaterilor, deputații fracțiunii PAS au cerut ca data alegerilor prezidențiale să fie stabilită pentru 25 octombrie, nu pe 1 noiembrie, cum prevede proiectul PSRM, prezentat de către Vasile Bolea.

Amendamentul deputatului PAS Sergiu Litvinenco, privind stabilirea alegerilor prezidențiale pe 25 octombrie, n-a fost examinat. În schimb, 49 de deputați ai PSRM și PD au votat pentru data de 1 noiembrie, așa cum a sugerat anterior Igor Dodon. Votul a trezit nedumerirea opoziției, care asesizat că puterea nu are majoritate parlamentară, dar Zinaida Greceanâi a atras atenția că proiectul PSRM-PD a fost susținut și de independentul Alexandru Oleinic.

Opinia ta contează. Comentează!