Cetățenii cu venituri mici din categoria vulnerabilitate energetică foarte ridicată vor plăti 12 lei pentru un metru cub de gaz
Economic 17 noiembrie 2022, 17:56 | 1102

Doisprezece lei pentru un metru cub de gaz! Atât vor plăti cetățenii cu venituri mici din categoria ”vulnerabilitate energetică foarte ridicată”. Precizarea a fost făcută astăzi de către ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, în contextul compensațiilor oferite de stat. Potrivit acestuia, fondul de reducere a vulnerabilității energetice din acest an include compensații de cinci miliarde de lei.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Pentru consumatorii cu ”vulnerabilitate energetică foarte ridicată”, prețul final va fi de 12 lei per metru cub, ceea ce înseamnă că la tarifele actuale, valoarea compensației va fi de 17 lei 27 de bani per metru cub, iar valoarea maximă a compensațiilor în factură pentru această categorie va fi de 3 mii 110 lei. Pentru consumatorii cu ”vulnerabilitate energetică ridicată”, a doua categorie, prețul final va fi de 14 lei metru cub, ceea ce înseamnă că la tarifele actuale valoarea compensației va fi de 15 lei 27 de bani per metru cub, iar valoarea maximă a compensației în factură va fi de 2 mii 750 de lei."

Consumatorii casnici vor achita un preț diferit pentru gazele naturale consumate în funcție de categorie de vulnerabilitate în care vor fi incluși automat de sistem, după completarea cererilor online. Pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie prețul final pentru un metru cub de gaz va fi de 17 lei, statul va compensa 12 lei 27 de bani. Pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută, prețul final va fi de 24 de lei per metru cub, la tarifele actuale, ceea ce înseamnă o compensație de 5 lei și 27 de bani per metru cub oferită de stat. De compensații vor beneficia și cei care sunt conectați la încălzirea centralizată.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Pentru consumatorii casnici de energie termică, volumul maxim compensat va fi stabilit la 1,3 lei gigacalorie pe lună pe loc de consum. Consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată vor plăti un tarif final de 1450 de lei per gigacalorie. Cei cu vulnerabilitate energetică ridicată un tarif de 1700 de lei per gigacalorie, iar cei cu vulnerabilitate energetică medie un tarif de 1950 de lei per gigacalorie. Cei cu vulnerabilitate scăzută vor plăti un tarif de 2500 de lei."

Statul va oferi compensații pentru energia electrică în limita a 75 kW/h doar pentru categoriile de vulnerabilitate energetică foarte ridicată și ridicată.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Cei mai vulnerabili vor plăti un tarif final de 3,3 lei kW/h, iar a doua categorie de vulnerabilitate energetică, un tarif de 3,7 lei kW/h, diferența fiind compensată în factură, așa cum se întâmplă cu gazele naturale și energia termică."

Ministerul Economiei elaborează un mecanism de compensații și pentru agenții economici, a adăugat Marcel Spatari.

Atribuirea categoriei de vulnerabilitate se va face automat pe 25 noiembrie, iar data limită pentru depunerea cererilor este 24 noiembrie. Compensațiile vor fi oferite pentru facturile din luna noiembrie și până în luna martie.

Până acum, pe platforma compensatii.gov.md au fost depuse 645 de mii de cereri, dintre care o treime, adică 268 de mii, au fost înregistrate de către bibliotecari și asistenții sociali.

În acest an, vor fi compensați 180 de metri cubi de gaze pentru consumatorii casnici, cu 30 de metri cubi mai mult față de anul trecut.

Opinia ta contează. Comentează!