Comisia de la Veneția va veni în următoarele săptămâni cu o opinie vizând modificările operate la Legea Procuraturii
Politic 20 octombrie 2021, 15:24 | 1084

Comisia de la Veneția va veni, în următoarele săptămâni, cu o opinie vizând modificările operate la Legea Procuraturii. Președintele Comisiei, Gianni Buquicchio, a menționat astăzi, la Chișinău, că „majoritatea parlamentară și opoziția ar trebui să continue dialogul în sensul identificării unui consens. În contextul schimbărilor care au loc, Buquicchio a atenționat că este foarte important să nu să se confunde urgența cu graba în procesul de executare a mandatului de combatere a corupției pe care guvernarea l-a primit de la alegători.

Președintele Comisiei de la Veneția a venit la Chișinău pe fundalul disputelor generate de recentele modificări operate de majoritatea parlamentară PAS la Legea Procuraturii cu scopul declarat de curățare a sistemului de elemente corupte. Gianni Buquicchio a spus că, în curând, Comisia de la Veneția va emite o opinie în legătură cu modificările operate. GIANNI BUQUICCHIO, președintele Comisiei de la Veneția: "În discuțiile cu majoritatea actuală am accentuat importanța faptului să nu se confunde urgența cu graba. Noua majoritate a fost aleasă de moldoveni pentru a realiza anumite obiective. Respectiv trebuie să dea o satisfacție electoratului. Și ce le cere electoratul? Să fie fermi în lupta contra corupției!"

Președintele Comisiei de la Veneția a încurajat guvernarea să colaboreze cu opoziția și cu societatea civilă.

GIANNI BUQUICCHIO, președintele Comisiei de la Veneția: "Când vorbesc despre faptul că trebuie să existe dialog, vorbesc despre dialog cu opoziția. Un dialog constructiv. De exemplu, cum a fost când era vorba despre modificarea Constituției. Și trebuie să existe dialog și cu societatea civilă."

Provocat să se expună asupra felului în care a fost înlăturat de la Procuratura Generală Alexandr Stoianoglo - Buquicchio a răspuns că instituția pe care o conduce expertizează legi, nu dosare penale.

GIANNI BUQUICCHIO, președintele Comisiei de la Veneția: "Într-adevăr, viteza cu care s-a acționat a fost mare, dar nu vă pot da un răspuns acum. Trebuie să studiem ceea ce s-a făcut cu legea. Ceea ce vom face în următoarele câteva săptămâni. Autoritățile vor primi o opinie cu referire la lege. Referitor la procedură - aceasta este o atribuție a sistemului de justiție și noi nu putem interveni în acest sens."

În cadrul vizitei la Chișinău, președintele Comisiei de la Veneția conduce un grup de lucru al Consiliului Europei care, timp de două zile, va avea întrevederi cu mai mulți factori de decizie de la Parlament, Președinție, Ministerul Justiției, Curtea Constituțională, CSM, CNA și ANI.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie