Un satelit al NASA a lovit intenţionat suprafaţa unui asteroid, pentru a-i devia traiectoria
IT şi Ştiinţă 27 septembrie 2022, 19:32 | 2374

Premieră pentru omenire. Sonda spațială DART a lovit intenționat asteroidul Dimorphos, în această dimineață, și a fost unul de succes. Nu se știe însă dacă orbita asteroidului va fi modificată. Experimentul NASA pare desprins din filmele apocaliptice, dar specialiștii îl iau în serios pentru cazul în care Pământul va fi vreodată amenințat de un asteroid. Întreaga misiune a fost transmisă în direct pe YouTube.

Asteroidul Dimorphos a fost lovit de sonda spațială DART cu o viteză de peste 20 de mii de kilometri pe oră. Aflat la o distanță de aproape 11 milioane de kilometri de Pământ, asteroidul nu reprezintă un pericol pentru omenire. Pentru NASA este mai mult un experiment, prin care vrea să vadă dacă i se va modifica orbita, în cazul în care la un moment dat vreun astfel de obiect cosmic va amenința Terra.

Cu câteva minute înainte de ciocnire, asteroidul Dimorphos a crescut treptat în imaginile spectaculoase transmise în direct de navă. S-au putut distinge clar pietricelele de pe suprafața sa gri, chiar înainte ca filmarea să se oprească în momentul exploziei.

Misiunea de 325 de milioane de dolari a fost prima încercare de a muta poziția unui asteroid sau a oricărui alt obiect natural în spațiu.

BILL NELSON administrator al NASA: "Aștept cu nerăbdare să văd cu ajutorul observatorului totul ce s-a întâmplă și cum s-a schimbat orbita asteroidului. Așadar, mulțumesc acestei echipe internaționale. Arătăm că apărarea planetară este o datorie globală. Este foarte posibil să salvăm planeta noastră."

Acum, pământenii pot dormi liniștiți, a declarat inginerul misiunii, Elena Adams.

În prezent, aproape 30.000 de asteroizi de toate mărimile au fost catalogați în proximitatea Terrei (denumiți geocrucişători, întrucât orbita lor se intersectează cu cea a Pământului). Niciunul dintre acești asteroizi cunoscuți nu amenință planeta noastră în următorii 100 de ani. Cu excepția faptului că nu toți sunt cunoscuți încă.

Asteroidul Dimorphos are 160 de metri în diametru și prezintă niciun pericol pentru Terra. Va dura de la câteva zile până la câteva săptămâni înainte ca oamenii de știință să poată confirma că traiectoria asteroidului a fost într-adevăr modificată.

Opinia ta contează. Comentează!