În cadrul întâlnirii dintre membrii Adunării Populare de la Comrat și Igor Dodon, deputatul local Serghei Cimpoieș i-a spus șefului statului că reprezentanții autonomiei se simt dezavantajați, deoarece clasa politică de la Chișinău și-ar fi subordonat toate structurile puterii din Găgăuzia. Legislatorul i s-a mai plâns președintelui că regiunea nu are reprezentanți direcți în Parlament.

Potrivit unui comunicat al Președinției, în cadrul întrunirii de la Comrat s-a vorbit, cităm, despre „posibilitatea de desconcentrare a organelor naționale ale puterii la nivel de autonomie, ținându-se cont de doleanțele autonomiei”.

Dodon a mai spus că va veni cu o inițiativă legislativă actualizată asupra pachetului de legi din 2018 privind statutul autonomiei găgăuze. Am întrebat-o pe președinta PSRM, Zinaida Greceanâi, dacă se urmărește acordarea unor puteri sporite regiunii. Greceanâi a negat categoric.

Acum o săptămână, doi deputații socialiști au înregistrat un proiect de lege prin care propun ca raionului Taraclia să-i fie conferit un ”statut etnocultural”. Proiectul prevede că statutul de raion etnocultural nu este identic cu dreptul la autodeterminare național-teritorială. Totuși, două inițiative similare au fost depuse în 2016 de către deputații comuniști, dar acestea au fost respinse. O expertiză a Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei a arătat că prevederile proiectului contravin mai multor norme constituționale și ascund intenția de a crea pe teritoriul Republicii Moldova încă o unitate administrativ-teritorială autonomă, similară UTA Găgăuzia. Iată ce ne-a spus președinta PSRM despre acest subiect.

Iar deputatul PSRM Vlad Batrâncea a dat garanții că nu se urmărește crearea vreunei autonomii la Taraclia.