Noi discuții privind Găgăuzia și Taraclia
Politic 22 ianuarie 2020, 21:38 | 1574

„A venit timpul să plătiți datoriile!” Este mesajul pe care i l-au transmis deputații Adunării Populare a Găgăuziei președintelui Igor Dodon, care a efectuat ieri o vizită la Comrat. Mai exact, aleșii locali i-au cerut șefului statului cinci mandate în legislativul de la Chișinău, amintindu-i că PSRM și el personal au fost susținuți de locuitorii regiunii la alegerile parlamentare din 2014, la cele prezidențiale din 2016, precum și la scrutinul parlamentar din 2019.

În cadrul întâlnirii dintre membrii Adunării Populare de la Comrat și Igor Dodon, deputatul local Serghei Cimpoieș i-a spus șefului statului că reprezentanții autonomiei se simt dezavantajați, deoarece clasa politică de la Chișinău și-ar fi subordonat toate structurile puterii din Găgăuzia. Legislatorul i s-a mai plâns președintelui că regiunea nu are reprezentanți direcți în Parlament.

Potrivit unui comunicat al Președinției, în cadrul întrunirii de la Comrat s-a vorbit, cităm, despre „posibilitatea de desconcentrare a organelor naționale ale puterii la nivel de autonomie, ținându-se cont de doleanțele autonomiei”.

Dodon a mai spus că va veni cu o inițiativă legislativă actualizată asupra pachetului de legi din 2018 privind statutul autonomiei găgăuze. Am întrebat-o pe președinta PSRM, Zinaida Greceanâi, dacă se urmărește acordarea unor puteri sporite regiunii. Greceanâi a negat categoric.

Acum o săptămână, doi deputații socialiști au înregistrat un proiect de lege prin care propun ca raionului Taraclia să-i fie conferit un ”statut etnocultural”. Proiectul prevede că statutul de raion etnocultural nu este identic cu dreptul la autodeterminare național-teritorială. Totuși, două inițiative similare au fost depuse în 2016 de către deputații comuniști, dar acestea au fost respinse. O expertiză a Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei a arătat că prevederile proiectului contravin mai multor norme constituționale și ascund intenția de a crea pe teritoriul Republicii Moldova încă o unitate administrativ-teritorială autonomă, similară UTA Găgăuzia. Iată ce ne-a spus președinta PSRM despre acest subiect.

Iar deputatul PSRM Vlad Batrâncea a dat garanții că nu se urmărește crearea vreunei autonomii la Taraclia. 

Opinia ta contează. Comentează!