Jurnalul orei 15, 2 Iunie
Jurnalul orei 15:00 2 iunie 2023, 15:52 | 565

Prezentat de Călin Jucovschi

Canada instituie sancțiuni împotriva a șapte persoane din Republica Moldova și o entitate politică pe care le califică drept „colaboratori ai Rusiei în Republica Moldova”. Printre cei vizați sunt persoane deja sancționate de Uniunea Europeana și Statele Unite ale Americii, dar și Veaceaslav Platon, Constantin Botnari și Vladimir Andronachi. Anunțul a fost făcut ieri de către ministrul Afacerilor Externe al Canadei.

Volodimir Zelenski a anunțat crearea Coaliției ”Patriot” ieri, la summitul Comunității Politice Europene de la Bulboaca. Scopul acesteia ar fi protejarea spațiului aerian deasupra întregului continent, iar în primul rând de acest ajutor ar trebui să beneficieze Ucraina și vecinii săi. De altfel, Zelenski a declarat tranșant că Ucraina va fi alături de Republica Moldova în tot ceea ce ține de securitate, energie, integrare europeană și, nu în ultimul rând, soluționarea conflictului transnistrean. „Problema va fi rezolvată când vom câștiga războiul”, a spus liderul de la Kiev. La conferința de presă a acestuia a fost Diana Popa.

Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană până în anul 2030 este cât se poate de reală, dacă autoritățile de la Chișinău continuă în același ritm implementarea reformelor și lupta cu corupția. De această părere este președintele Franței, Emmanuel Macron. ”Franța este un aliat de nădejde al Republicii Moldova”, a precizat ieri liderul de la Paris, la încheierea Summitului Comunității Politice Europene.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie