Comisia Europeană a propus suplimentarea cu 145 de milioane de euro a asistenței pentru Republica Moldova
Economic 25 ianuarie 2023, 16:19 | 522

Comisia Europeană a propus suplimentarea, cu 145 de milioane de euro, a asistenței financiare pentru Republica Moldova. Anunțul a fost făcut șefa Exectivului european, Ursula von de Leyen. Banii ar urma să meargă la combaterea crizei energetice şi consolidarea economiei. Suma urmează să fie plătită în două tranșe, planificate pentru trimestrul III și IV din acest an.

Din totalul de 145 de milioane de euro, 45 de milioane vor fi acordate sub forma unui credit nerambursabil. Astfel, valoarea totală a sprijinului pentru Republica Moldova ar urma să ajungă la 295 de milioane de euro.

Noua asistenţă financiară a Uniunii Europene este condiţionată de reformele în economie, consolidarea statului de drept, întărirea securității energetice şi progresele în combaterea corupţiei.

URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: "Suntem solidari cu Moldova în timp ce undele de șoc ale războiului brutal al Rusiei continuă să afecteze țara. Astăzi ne propunem să suplimentăm asistența macrofinanciară pentru Moldova cu 145 de milioane de euro. Acest lucru va sprijini foarte mult economia și securitatea energetică a țării."

Propunerea Comisiei trebuie aprobată de Parlamentul European şi de ţările membre ale Uniunii Europene. Noua tranşă de fonduri ar urma să se adauge sumei de circa un miliard de dolari promisă deja Republicii Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!