Proiectul de lege privind alegerea procurorului general, avizat ieri de Guvern, a fost retras astăzi de pe ordinea de zi a Parlamentului
Justiţie 18 ianuarie 2024, 17:52 | 401

Proiectul de lege privind alegerea procurorului general, avizat ieri de Guvern, a fost retras astăzi de pe ordinea de zi a Parlamentului. Autorul amendamentului la legea cu privire la Procuratură, deputatul PAS Igor Chiriac afirmă că „proiectul trebuie redactat astfel, încât să excludă mai multe lacune ce țin de definitivarea procedurii de selecție a procurorului general”.

Inițiativa legislativă prevede că noul procuror general va fi ales cu votul majorității membrilor Consiliului Superior al Procuraturii, înlocuind sistemul actual în care este selectat în funcție de punctajul acordat de fiecare membru al CSP. Chiar dacă documentul a fost avizat de instituția de resort, ministrul Justiției Veronica Mihailov-Moraru a menționat că a transmis mai multe obiecții și recomandări privind criteriile de evaluare și modalitatea de vot.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției: "Într-adevăr prevederea propusă de către deputați nu este suficient de previzibilă și aici într-adevăr trebuie de concretizat, mă refer la criteriile de evaluare. Ele trebuie să fie mai concrete și mai precise astfel încât să avem o previzibilitate clară că procurorul general în baza unor criterii clare."

Proiectul de lege urma să fie supus dezbaterilor în lectură finală, dar a fost retras de pe ordinea de zi. De ce, a explicat deputatul PAS, Igor Chiriac.

IGOR CHIRIAC, deputat PAS: "Pentru ca să dăm o independentă mai mare pentru Consiliul Superior al Procurorilor, vor putea să decidă ei, vor evalua acești candidați inclusiv prin punctaj și ulterior să puncteze prin vot în privința celui care este cel mai bun, dar este și o responsabilitate mai mare pentru membri CSP pentru că ei ulterior trebuie să vină în fața societății și să spună pentru ce au votat pentru un candidat sau altul și să nu dea vina pe rezultatul punctajelor. Urmează să analizăm toate propunerile indicate de Guvern în avizul său și vom lua o decizie după ce îl vom analiza."

Cei din opoziție au criticat inițiativa deputaților puterii.

VLAD BATRÂNCEA, vicepreședinte al Parlamentului: "Cu ce scop a fost convocată ședința de astăzi a Parlamentului? Aceeași poveste, a 20 și a nu știu a câta oară de modificare a legii Procuraturii pentru ca Partidul Maiei Sandu PAS cât mai repede să preia conducerea Procuraturii Generale care și așa o conduc în regim de interimat mai bine de doi ani. Reiterăm faptul că Republica Moldova a de venit un stat capturat politic."

Zilele trecute, aproximativ 20 de organizații ale societății civile au cerut Parlamentului să retragă amendamentul care prevede alegerea procurorului general prin vot. În opinia lor, selectarea candidatului în baza unui punctaj este mai sigură și reduce riscul de manipulare a rezultatelor concursului. Solicitarea a fost însă ignorată.

Concursul pentru ocuparea funcției de procuror general a fost inițiat pe 23 octombrie și a fost ulterior prelungit până pe 29 decembrie trecut. În total, șase persoane s-au înscris în competiție. Consiliul Superior al Procurorilor este acum responsabil de analizarea eligibilității candidaților și de desfășurarea interviurilor. După selectarea unui candidat, numirea în funcție necesită confirmarea prin decret prezidențial. Șeful statului are dreptul să respingă candidatura pentru funcția de procuror general propusă de CSP doar o singură dată. Fotoliul de procuror general a devenit vacant după ce la sfârșitul lunii septembrie trecut, Președinția l-a eliberat din funcție pe Alexandr Stoianoglo. Ulterior, Stoianoglo a contestat în instanță decretul prezidențial. O decizie încă nu a fost pronunțată.

Opinia ta contează. Comentează!