Stamate: Interimatul lui Dumitru Robu în funcția de procuror general ar putea dura până la un an
Politic 8 octombrie 2021, 20:19 | 11876

Interimatul lui Dumitru Robu în funcția de procuror general ar putea dura până la un an, susține șefa Comisiei juridice a Parlamentului, Olesea Stamate. Conform legii, urmează a fi organizat un concurs pentru selectarea unui nou aspirant la funcția de procuror general. Când va fi anunțat acest concurs, depinde de Consiliul Superior al Procurorilor, a precizat Olesea Stamate aseară, la emisiunea ”Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

VITALIE CĂLUGĂREANU, realizator Cabinetul din Umbră: "Vreau să înțeleg situația domnului Robu. Cât poate să dureze acest interimat?"

OLESEA STAMATE, deputat PAS, președinte Comisia Juridică, Numiri și Imunități: "Conform legii actuale, până la un an. - Timp în care ce trebuie să se întâmple? - Timp în care fie Consiliul Superior al Procurorilor demarează un concurs pentru selectarea unui nou candidat, unui nou procuror general și când se va întâmpla asta depinde de Consiliul Superior al Procurorilor. Dacă vor face ei asta până la alegerile în CSP și respectiv alegerea noilor procurori membri în CSP sau după adunarea generală când vor fi aleși noii membri ai CSP, îmi vine greu să spun. Asta este totalmente la discreția CSP. Este cumva evident că o perioadă, nu știu cât de lungă, domnul Robu va exercita interimatul acestei funcții."

PAVEL MIDRIGAN, avocat: "Eu cred că domnul Stoianglo toată situația a fost creată din cauza la două persoane: primul Platon și al doilea este Dodon. Explic. Platon a plecat foarte lejer într-adevăr din țară având ceva dosare pe rol încă. - Și eu îmi amintesc declarația domnului Stoianoglo care a spus că noi nu vedem niciun impediment pentru domnul Platon ca să nu poată ieși din țară. - Iată aici ar fi momentul de văzut că este procurorul care gestionează concret. 15:26 16:39 Și s-a primit că undeva parcă domnul Stoianoglo l-a favorizat cu niște legături care au fost mai înainte în Parlament și undeva o suspiciune că mai n-a contribuit ca el să poată părăsi liber țara. Asta trebuie de verificat ce și cum. Și doi, desigur că noi am avut niște situații discutabile care au rămas în aer - Bahamas, finanțarea prin Bahamas, ”kuliokul”."

DINU PLÂNGĂU, fost deputat, președinte interimar al Platformei DA: "Cea mai mare problemă a domnului Stoianoglo este această afiliere față de Veaceaslav Platon care toată lumea, societatea, oamenii informați înțeleg că ea este un personaj foarte dubios și al doilea rând cumva și afinitatea și cu Igor Dodon care se străduie din răsputeri să fie asociat cu procurorul general. Al treilea aspect care îi dăunează procurorului general și i-a dăunat în toată perioada asta este evident oamenii din cadrul Procuraturii Generale. Asta nu înseamnă că oamenii care parțial acum au început anumite conflicte pe interior sunt mai buni. De asta este nevoie foarte, foarte mult să fie respectate promisiunile electorale inițiate de PAS în domeniul justiției - evaluarea judecătorilor extraordinară și a procurorilor pe care și noi și colegii au promovat această idee foarte mult în legislatura precedentă."

Socialiștii au chemat cetățenii duminică în centrul Chișinăului la o manifestație, în care să ceară eliberarea lui Alexandr Stoianoglo.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie