Dosarul Tauber bate pasul pe loc
Justiţie 13 februarie 2024, 19:57 | 1611

Dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor, declarat neconstituțional, în care este vizată și Marina Tauber, bate pasul pe loc. O altă ședință de judecată a fost amânată astăzi. Asta deoarece în proces a fost atras avocatul, care a fost desemnat de stat pentru a reprezenta interesele fostului Partid Șor în instanță. Apărătorul din oficiu a cerut timp pentru a se documenta cu materialele cauzei penale.

Avocații grupului Șor spun că procesul penal trebuie încetat odată ce formațiunea politică respectivă a fost radiată. Procurorii recunosc faptul că în Codul de procedură penală nu se stipulează clar ce este de făcut în asemenea circumstanțe și spun că dosarul trebuie să continue anume pentru a elucida și soluționa toate neclaritățile. La ședința de astăzi a fost citat și lichidatorul fostului Partid Șor, care a confirmat radierea formațiunii politice din Registrul de Stat al Persoanelor Juridice.

ION POPA, lichidator: "Am fost în calitate de lichidator al Partidului Șor. Acesta este radiat, avem decizia, împuternicirile mele s-au consumat, am fost citat de instanță și procuror și m-am prezentat ca să respect procedura."

Procurorul de caz, Ghenadi Epure, spune că prezența avocatului garantat de stat este necesară anume pentru a respecta drepturile procedurale ale persoanei juridice, în acest caz, a fostului Partid Șor.

GHENADI EPURE, rocuror: "Este o procedură într-adevăr nouă, dar consider necesară prezența unui avocat pentru a fi respectată cercetarea obiectivă, cu respectarea tuturor garanțiilor, a probelor în instanța de judecată chiar dacă persoana juridică a fost lichidată."

Avocatul grupului Șor, Iulian Balan, spune că nu vede continuitate în acest dosar, iar deputatul Marina Tauber în calitate de reprezentant al fostei formațiuni politice nu poate fi trasă la răpunere penală pentru o entitate care la fel are statut de învinuit în acest dosar.

IULIAN BALAN, avocat: "Există principiul individualizării pedepsei penale și când dumneaei are statut de învinuit, ea nu poate fi reprezentat ai unei entități juridice care tot are statut de învinuit. Soluția ar fi încetarea procesului împotriva Partidului Șor și achitarea doamnei Tauber."

În replică, procurorul spune că dosarul nu poate fi încetat din moment ce există învinuirea și în privința persoanei fizice, Marina Tauber.

GHENADI EPURE, procuror: "Dat fiind faptul că suntem la faza de cercetare a probelor, chiar dacă instanța dispune încetarea dosarului pe motiv de lichidare a persoanei juridice, ea trebuie să se expună și asupra vinovăției, iar expunerea asupra vinovăției asupra unui autor, figurant sau inculpat evident că atrage anumite chestiuni care poate afecta întregul proces inclusiv și constatarea vinovăției în privința celuilalt inculpat care este persoană fizică."

Agenția Servicii Publice a anunțat la sfârșitul lunii ianuarie, că Partidul Șor, declarat neconstituțional, a fost radiat din Registrul de stat al persoanelor juridice. Formațiunea politică a fost scoasă în afara legii, prin decizia Înaltei Curți, pe 19 iunie 2023. Hotărârea a fost pronunțată de magistrații constituționali, urmare a sesizării Guvernului Republicii Moldova, în care se menționa că Partidul Șor, prin activitatea sa, a încălcat în repetate rânduri principiile statului de drept și a acționat într-o manieră contrară intereselor naționale ale statului. La fel, în acest dosar Marina Tauber este cercetată penal pentru acceptarea cu bună știință a finanțării Partidului Șor și falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii în semestrul I al anului 2022.

Opinia ta contează. Comentează!