Președintele executivului european a declarat că daunele aduse Ucrainei se estimează la peste 600 de miliarde de euro
Externe 30 noiembrie 2022, 15:54 | 329

Comisia Europeană are un plan de confiscare a activelor înghețate ale Rusiei. Acestea urmează a fi transmise Kievului pentru compensarea pagubelor provocate Ucrainei de agresiunea militară a Rusiei. Potrivit șefului executivului european, Ursula von der Leyen, daunele aduse Ucrainei se estimează la peste 600 de miliarde de euro. Uniunea Europeană propune și înfiinţarea unui tribunal special, pentru a urmări penal agresiunea Rusiei.

URSULA VON DER LEYEN președintele Comisiei Europene: "Rusia trebuie să plătească pentru devastările, pe care le-a cauzat. Daunele suportate de Ucraina se ridică la 600 de miliarde de euro. Rusia și oligarhii săi trebuie să compenseze Ucrainei daunele și să acopere cheltuielile pentru reconstruirea țării. Și noi avem pârghii pentru a obliga Rusia să plătească. Am blocat 300 de miliarde de euro din rezervele Băncii Centrale ruse şi am îngheţat 19 miliarde de euro din banii oligarhilor ruşi."

Pe termen scurt, Uniunea Europeană, Statele Unite şi aliații ar putea crea o structură pentru gestionarea și investirea acestor fonduri, a continuat Ursula von der Leyen. Potrivit președintelui Comisiei Europene, funcţionari de la Bruxelles, Washington şi din alte cancelarii occidentale lucrează acum asupra unei modalități legale de sechestrare a activelor ruseşti deţinute în străinătate și îngheţate prin sancţiuni.

Uniunea Europeană propune înfiinţarea unui tribunal special, susţinut de Naţiunile Unite, "pentru a investiga şi urmări penal crima de agresiune a Rusiei". Potrivit Reuters, Rusia declară că îngheţarea rezervelor băncii sale centrale şi a bunurilor cetăţenilor săi sunt ilegale. Moscova respinge că invazia, pe care o numeşte "operaţiune militară specială" pentru dezarmarea vecinului său, echivalează cu o agresiune ilegală împotriva Ucrainei.

Opinia ta contează. Comentează!