Ministerul Sănătății aprobă vaccinarea anti-COVID a copiilor de la 12 ani, dar nu intenționează să o instituie obligatoriu
Social 27 octombrie 2021, 15:46 | 547

Ministerul Sănătății este de acord cu vaccinarea copiilor de la 12 ani, dar nu intenționează să o facă obligatoriu, în școli sau în alte instituții. În Republica Moldova există suficiente stocuri de ser Pfizer, care poate fi utilizat la imunizarea minorilor, a declarat astăzi într-o conferință de presă ministrul Ala Nemerenco.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: "La momentul de față, nu există niciun impediment pentru părinții care doresc și au inițiativa personală de a-și vaccina copiii de această categorie, să o facă. Ei se pot apropia în orice centru de vaccinare, noi vom transmite toată informația de la Ministerul Sănătății."

Ala Nemerenco e declarat că intenția Agenției Medicamentului de a permite vaccinarea copiilor de la 12 ani nu ar trebui să-i sperie pe părinți și a exclus posibilitatea organizării campaniilor de vaccinare în instituțiile de învățământ. Potrivit ministrului Sănătății, toți minorii infectați cu COVID-19 sunt internați și pentru a evita o suprasolicitare a spitalelor, se ia în calcul revizuirea protocolului național.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: "De ce sunt spitalizați atât de mulți copii? Pentru că protocolul are o remarcă că copiii indiferent de starea lor, chiar dacă nu este o formă avansată sunt spitalizați pentru a fi monitorizați mai strict. Noi acum vom revedea, probabil, aceste condiții."

Până acum, peste 21 de mii de copiii au fost testați pozitiv la COVID, majoritatea fiind în categoria de vârstă 11 - 17 ani. Ala Nemerenco a vorbit și despre o eventuală administrare a celei de-a treia doze de vaccin, pentru persoanele aflate în grupul de risc. Un calendar al vaccinării este elaborat acum de Comitetul Național de Imunizare.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: "Așteptăm de la ei oficial concluzia, cum procedăm, când începem, cine sunt primii. Posibil vom avea două categorii care vor fi incluse în rapelul trei, deoarece avem persoane care s-au vaccinat mai devreme decât a început Republica Moldova oficial vaccinarea la începutul lunii martie și au făcut acest vaccin în România."

Totodată, Guvernul se gândește să cumpere de la ruși un lot de vaccin Sputnik V. Potrivit ministrului Sănătății, scopul major este sporirea ratei de imunizare în Republica Moldova.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: "Ministerul Sănătății se află în negocieri și discuții pentru a procura Sputnik, pentru că pentru noi este foarte important ca acea categorie de populație care alege un anumit vaccin, să aibă acces la vaccin și să le asigurăm protecția împotriva COVID-19 și aspectul politic pe noi, ca medici, nu ne interesează."

Responsabilii din sănătate anunță că cetățenii care s-au vaccinat în Republica Moldova pot să utilizeze pașaportul COVID-19 în orice țară din Uniunea Europeană. Până acum, în Republica Moldova și-au administrat schema completă de vaccinare 25 la sută dintre cetățeni, iar 24 la sută au administrată o singură doză.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie