Fugarul Ilan Șor ar putea rămâne fără mandat de parlamentar, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu
Politic 14 aprilie 2023, 17:20 | 850

Fugarul Ilan Șor ar putea rămâne fără mandat de parlamentar. Se întâmplă după ce Curtea de Apel l-a condamnat definitiv la 15 ani de pușcărie. Precizarea a fost făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu, care a dat asigurări că Ilan Șor va fi adus într-un final în Republica Moldova pentru a-și ispăși pedeapsa.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "-Lumea pentru bandiți devine din ce în ce mai mică, tot mai mică și mai mică. Stimate autorități de la pământul sfânt, avem un argument în plus, există deja un document, care spune că acest individ este un bandit și un criminal. -Poate el rămâne fără mandat? -Trebuie să ajungă această decizie în Parlament. Da, într-un final pierde mandatul."

După ce decizia Curții de Apel va ajunge în Parlament, în baza acesteia deputații vor elabora și aproba un proiect de hotărâre privind încetarea, de drept, a mandatul de deputat al lui Ilan Șor. Legislatorii socialiști spun că decizia de condamnare a fugarului a fost luată după prea mult timp, iar deputatul comunist Diana Caraman a evitat să comenteze hotărârea Curții de Apel.

CORNELIU FURCULIȚĂ, deputat BCS: "Justiția își face munca și este bine. Ar fi de dorit ca toți cei care sunt implicați în furtul miliardului să poarte răspundere, inclusiv cei care au organizat cadrul normativ și posibilitatea, dar și autoritățile de la acel moment, care nu au întreprins nimic."

VASILE BOLEA, deputat BCS: "Trebuia mai devreme Curtea de Apel să decidă, dar opt ani de zile a luat pronunțarea unei decizii, ceea ce după părerea mea este prea mult."

DIANA CARAMAN, deputat BCS: "Eu nu sunt avocatul lui Ilan Șor. Nu am văzut materialele dosarului. Din câte cunosc, noi avem trei instanțe și cred că avocații lui Ilan Șor, dar și singur Ilan Șor, va profita de toate cele trei instanțe pentru a se apăra."

Ilan Șor a spus că hotărârea Curții de Apel ar fi una ilegală și nu are de gând să se conformeze deciziei judecătorilor. Avocații lui Ilan Șor au declarat pentru Jurnal TV că vor contesta decizia Curții de Apel la Curtea Supremă de Justiție. În anul 2017, Ilan Șor a fost condamnat de prima instanță la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherii în proporții deosebit de mari și spălare de bani. În anul 2019, fiind deputat, Șor a părăsit teritoriul Republicii Moldova. Conform autorităților, acesta s-ar afla în Israel.

Opinia ta contează. Comentează!