Trimiterea banilor acasă prin intermediul șoferilor de microbuz sau al rudelor nu mai este o modalitate populară
Economic 15 martie 2021, 16:03 | 3522

Fiecare a patra familie din Republica Moldova susține că primește bani de la rude din afara țării. Trimiterea banilor acasă prin intermediul șoferilor de microbuze sau a rudelor nu mai este o modalitate atât de populară. Moldovenii preferă transferurile bancare. Mai nou, o metodă de transmitere a banilor este utilizarea cardurilor bancare emise în străinătate. Datele apar într-un sondaj realizat de CBS-AXA, la comanda IDIS Viitorul.

Experții au presupus că, de fapt, cardurile bancare străine nu sunt utilizate doar de străinii care vin în Republica Moldova, ci și de moldoveni, fapt confirmat prin intermediul unui sondaj național realizat în luna martie.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Am observat că tranzacțiile moldovenilor peste hotare au scăzut, dar cele ale străinilor în Moldova nu s-au redus. De aici și apare bănuiala rezonabilă, că cardurile străine utilizate în Republica Moldova nu sunt folosite doar de străini, dar și de moldoveni. Numai că cardurile sunt străine, dar cetățenii nu sunt străini, sunt moldoveni."

Procedura de obținere și utilizare a unui card bancar emis în străinătate este una simplă, notează expertul.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Oamenii care pleacă peste hotare, ce fac ei? Merg la banca din localitatea unde locuiesc, iau un card bancar, îl dau rudei din Moldova și, noi, de fapt, pe lângă acei 1 miliard 470 milioane de dolari, pe care i-am avut anul trecut, trebuie să mai adăugăm cel puțin 110 milioane de dolari, bani pe care moldovenii i-au primit de peste hotare prin intermediul cardurilor bancare."

Potrivit sondajului, 68 la sută dintre cei intervievați sau 2/3 din familiile din Republica Moldova declară că au rude peste hotare. Fiecare a patra familie primește constant bani din afara țării, iar suma maximă este de 500 de EURO.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Suma pe care o primesc cetățenii noștri, marea majoritate ne-a spus că primesc între 200-300 EURO, mai mult de 500 EURO nu a spus nimeni, ceea ce ne facem să presupunem că suma tranzacției este cam de 280 EURO de fiecare dată."

Un lucru curios pentru experți a fost și modul în care oamenii utilizează banii obținuți prin intermediul cardurilor bancare emise în străinătate.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Cam 2/3 din oameni spun că merg la bancomat și scot banii. De fapt, ei scot banii și îi utilizează pentru diferite necesități, iar restul spun că achită, fie la magazin, fie pentru procurările online, ce este interesant, că în rândul tinerilor ei spun că 100% din bani îi folosesc pentru achitările online sau magazin, deci, ei nu scot banii."

Această modalitate de transfer a banilor presupune și o serie de avantaje, notează expertul economic.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "E simplu, omul primește banii practic instantaneu și e ieftin. În cazul extragerii banilor există un comision, dar care este mai mic decât prin transferurile rapide, iar atunci când faci achitările cu el la magazin, pierderile sunt 0."

Datele au fost obținute în baza unui sondaj realizat de CBS-AXA, la nivel național, la comanda IDIS „Viitorul”.

Opinia ta contează. Comentează!