Misiune civilă a UE în Republica Moldova
Politic 27 aprilie 2023, 17:40 | 519

Pe 1 iunie curent, în Republica Moldova va fi lansată o misiune civilă a Uniunii Europene, care va ajuta țara noastră să își consolideze capacitățile de combatere a amenințărilor hibride și să-și sporească securitatea cibernetică. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă susținută de ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, împreună cu alți opt omologi de-ai săi din formatul Nordic-Baltic, aflați într-o vizită oficială la Chișinău.

Miniștrii de Externe din cele opt state au spus ferm că Republica Moldova trebuie să-și continue parcursul european, iar în acest sens, țara noastră va primi tot suportul necesar. Oficialii au vorbit și despre aprofundarea relațiilor bilaterale.

EDGARS RINKEVICS, ministrul de externe al Letoniei: "Am discutat modalitățile prin care am putea să vă acordăm asistență în procesul de reformare. Ne dorim ca în Republica Moldova să fie mai multe reforme în sectorul justiției, în combaterea corupției și în alte sectoare. Am luat act de progresele enorme pe care le-ați realizat. Sperăm foarte mult că statele membre ale UE vor putea susține începerea negocierilor de aderare."

TOBIAS BILLSTROM, ministrul de Externe la Suediei: "În aceste vremuri incerte, noi am extins substanțial măsurile de sprijin pentru ca voi să puteți face față provocărilor, să sprijinim gospodăriile vulnerabile din Moldova. Am contribuit la fondul de reducere a vulnerabilității energetice a Republicii Moldova cu nouă milioane de euro. Sprijinim eforturile Dumneavoastră de a oferi protecție refugiaților ucraineni. Moldova aparține familiei europene. În calitatea noastră de stat care deține președinția în exercițiu, prin rotație, a UE, noi încercăm să sprijinim avansarea Republicii Moldova în calea spre aderarea la UE cât se poate de mult."

GABRIELIUS LANDSBERGIS, ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei: "Ultimele câteva luni au fost foarte importante pentru Republica Moldova. În Europa nu vor mai exista zone gri. Este unica modalitate de a veni în Europa. Aceasta este o decizie politică și aveți susținerea politică fermă. V-ați descurcat foarte bine cu tot ce ați făcut până acum."

În cadrul discuțiilor cu miniștrii din formatul Nord-Baltic au fost abordate și subiecte ce țin de necesitatea de a crește economia Republicii Moldova și a accelera comerțul cu cele opt state partenere, a declarat ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu. Totodată, Popescu a anunțat lansarea unei misiuni civile a Uniunii Europene în Republica Moldova.

NICU POPESCU, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene: "Trebuie să facem față unor amenințări de ordin hibrid și unor tentative de destabilizare a situației de securitate din Republica Moldova. Autoritățile vor fi în stare să contracareze aceste tentative și vom continua să asigurăm pacea, calmul și securitatea cetățenilor noștri. Una din măsurile în acest sens este și lansarea, în curând, a unei misiuni civile a UE, care va ajuta Republica Moldova să își consolideze capacitățile de combatere a amenințărilor hibride, cât și capacitățile noastre de a îmbunătăți securitatea cibernetică."

Misiunea civilă a UE în Republica Moldova va fi condusă de un diplomat român. Este vorba de actualul ambasador al României la Vilnius, Cosmin Dinescu, alegerea căruia a fost salutată de șeful diplomației române, Bogdan Aurescu. În mai 2022, Parlamentul Republicii Moldova a găzduit reuniunea președinţilor de Parlament din cele opt State Baltice și Nordice: Lituania, Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Norvegia și Suedia. Vizita președinților de Parlament din statele NB8 a avut loc la inițiativa șefului Legislativului de la Chișinău, Igor Grosu.

Opinia ta contează. Comentează!