Jurnalul orei 17, 1 Noiembrie
Jurnalul orei 17:00 1 noiembrie 2022, 18:58 | 825

Prezentat de Vasile Luchianu

De la miezul nopții, Centrala de la Cuciurgan, controlată de regimul separatist și compania rusă Inter RAO, aproape că a sistat livrările de energie electrică către malul drept al Nistrului. Asta după ce Cuciurganul nu a prelungit contractul cu Energocom, pentru a ne furniza curent în luna noiembrie. Rezistăm acum doar datorită livrărilor de energie de la companiile din România și achizițiilor de urgență, făcute pe bursa română. Problema este că acest curent ajunge să ne coste de trei ori mai scump decât cel livrat de Centrala de la Cuciurgan. Între timp, Chișinăul a scăzut livrările de gaze spre regiunea transnistreană. Tiraspolul a reacționat vehement și spune că este vorba despre „acțiuni perfide și fără precedent”.

La aproape o lună de la cea din urmă majorare a tarifului la curent, Agenția Națională de Reglementare în Energetică anunță noi ajustări. Se întâmplă după ce ”Energocom” nu a semnat contractul de procurare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan, pentru luna noiembrie.

Kievul cere excluderea Rusiei din G20, grupul celor mai mari economii ale lumii, și anularea invitației făcută lui Putin de a participa la summit-ul din Indonezia. După atacurile masive cu rachete de ieri ale Rusiei asupra instalațiilor energetice din Ucraina, Kievul anunță că alimentarea cu apă şi curent a fost restabilită. Moscova anunță că bombardamentele nu reprezintă tot ce ar fi putut face armata sa. "Teroriștii ruși nu au astfel de rachete, care ar putea afecta dorința ucrainenilor de a trăi", a declarat aseară Volodimir Zelenski.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie