UE ajută localitățile din Moldova
Economic 27 martie 2018, 09:00 | 2752

Uniunea Europeană continuă să ofere sprijin financiar Republicii Moldova. În cadrul programului ”Pactul primarilor”, mai multe localități din țara noastră beneficiază de împrumuturi nerambursabile de câteva sute de mii de euro pentru dezvoltarea eficienței energetice. La evenimentul de lansare, care a avut loc astăzi, au participat ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, și mai mulţi primari, care și-au prezentat planurile.

Beneficiarii direcți ai celor trei granturi au devenit Primăriile oraşelor Cantemir şi Călărași, precum și cea a satului Feștelița, raionul Ştefan Vodă. Înainte de a deveni câștigători, reprezentanţii autorităţilor locale au trebuit să respecte mai multe condiții, printre care şi contribuţia de cel puţin 20 la sută din suma totală a proiectului. Mai mult, instituţiile care urmează să fie construite sau renovate trebuie să fie proprietăţi publice. Ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, a spus că prin acest program speră să fie adusă o parte din Europa în Republica Moldova. Astfel, prin intermediul programului ”Pactul primarilor”, orașul Cantemir a beneficiat de o alocație de 500 de mii de euro, bani din care vor fi reabilitate termic patru clădiri educaționale. Acolo vor fi instalate cazane pe biomasă și panouri solare.

Iar în satul Feștelița din raionul Ștefan Vodă, cu ajutorul financiar al UE, va fi amenajat un parc cu panouri solare, 4 instituții publice, printre care și o grădiniță, vor beneficia de încălzire pe biomasă, iar 12 kilometri de drumuri vor fi iluminate cu LED-uri.

Prin intermediul sistemelor inovative se vor face și unele economii, spune primarul localității. Programul ”Pactul primarilor” are un buget total de 2,2 milioane de euro. Acesta este implementat în republica Moldova încă din anul 2014.

Opinia ta contează. Comentează!