Deputații bănuiți de acte de corupție ar urma să nu mai beneficieze de imunitate parlamentară
Politic 26 octombrie 2021, 22:09 | 1385

Procurorul general nu va mai trebui să ceară Parlamentului ridicarea imunității vreunui deputat cercetat pentru acte de corupție. Procedura va fi conform unei decizii a Curții Constituționale, care a avizat pozitiv proiectul privind modificarea articolului 70 din Constituție. Este vorba de ridicarea imunității și investigarea penală a parlamentarilor în cazul, în care deputații sunt bănuiți de acte de corupție, trafic de influență, abuz de putere, spălare de bani și îmbogățire ilicită.

DOMNICA MANOLE: "Proiectul de lege constituțională pentru completarea art.70 din Constituție poate fi adoptat de Parlament după cel puțin 6 luni de la data prezentării inițiativei corespunzătoare."

Decizia Curții Constituționale vine după ce în septembrie curent, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate au sesizat Înalta Curte să avizeze proiectul de lege privind modificarea Articolului 70 din Constituție. Pentru adoptarea inițiativei legislative este necesar votul a cel puțin 68 de deputați. Fracțiunea parlamentară a PAS dispune de doar 63 de mandate. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a scris pe Facebook că ”promovarea acestui proiect este o promisiune dată cetățenilor în campania electorală din iulie 2021”. Litvinenco s-a arătat încrezător că inițiativa va deveni realitate. În prezent, Constituția prevede că deputatul nu poate fi reţinut, arestat sau percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie