Indexarea de două ori pe an, incertă
Social 15 ianuarie 2020, 20:45 | 1806

Premierul Ion Chicu a recunoscut astazi, cu jumatate de gura, ca indexarea pensiilor dupa 2021 nu va fi neaparat asa cum prevedea proiectul initial promovat de Igor Dodon si PSRM. Asta dupa ce in spatiul public au aparut informatii ca 100 de mii de oameni NU vor beneficia de indexarea pensiilor de doua ori pe an, asa cum era prevazut initial, dupa un amendament la lege propus de deptatul socialist Vladimir Odnostalco, care a fost acceptat de alesii poporului. Astfel, numarul beneficiarilor efectivi din 2021 s-a redus.

Președintele Igor Dodon a spus că indexarea pensiilor în 2021 va fi poate chiar mai mare decât în 2020, dar a adăugat totuși că ”va depinde de bugetul anului 2021”.

Proiectul lui Igor Dodon și al PSRM de indexare de două ori pe an a pensiilor a fost votat în Parlament în luna decembrie a anului trecut, dar între propunerea inițială a lui Igor Dodon și legea promulgată tot de el este o diferență considerabilă. După ce Guvernul Chicu a avizat inițiativa, iar aceasta a fost votată în prima lectură, în textul legii s-a strecurat o modificare. Pe 5 decembrie, cu o zi înainte ca proiectul să fie votat în lectură finală, deputatul socialist Vladimir Odnostalco a propus un amendament la lege care a fost acceptat de deputați. Dacă proiectul inițial prevedea că, începând cu anul 2021, se va face indexarea pensiilor de peste 3452 de lei, iar începând cu anul 2022 – a tuturor pensiilor care nu depășesc 5178 de lei, după amendamentul lui Odnostalco, în anii următori, vor beneficia de indexare doar pensionarii cu pensii mai mici de 1726 de lei. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie