CUB face apel către Guvern
Justiţie 3 aprilie 2023, 19:39 | 386

Criza din sistemul justiției al republicii Moldova, cauzată de intrarea în impas a procesului de reformare, poate fi soluționată prin o mediere, asigurată de către magistrații din România. De această părere este Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, care face apel la Guvern și corpul judecătoresc să înceteze escaladarea acestui conflict.

IGOR MUNTEANU, președintele CUB: "Coaliția pentru Unitate și Bunăstare propune Guvernului Republicii Moldova și ramurii judiciare să constituie o Comisie de mediere a conflictului, din 6-7 persoane, delegate din partea unor asociații profesionale a magistraților din România. Ne adresăm cu propunerea concretă de a invita trei asociații române: Asociația Magistraților din România, Uniunea Națională a Judecătorilor din România, Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului."

Potrivit Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, aceste asociații pot oferi soluții fiabile pentru deblocarea situației și inițierea unui dialog pentru restabilirea funcționalității Consiliului Suprem al Magistraților și Curții Supreme de Justiție. ”România este partenerul strategic al Republicii Moldova și poate oferi nu doar susținere materială, ci și modele de bune practici”, a declarat Igor Munteanu.

IGOR MUNTEANU, președintele CUB: "Judecătorii români care vor media acest conflict sunt judecători într-un stat membru al Uniunii Europene, iar noi cu toții ne dorim să ajungem acolo unde România se află din 2007. Vrem foarte mult să nu se întârzie cu răspunsul, pentru că avem cu toții nevoie de claritate asupra modului cum s-au cheltuit banii noștri în anul 2022 și de felul cum ne vom ajuta de resursele publice din bugetul public, precum și din asistența pe care am primit-o din străinătate, pentru a rezolva marele probleme cu care se ciocnește și sectorul energetic din Moldova."

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare reamintește că reforma justiției este esențială pentru ca Republica Moldova să progreseze în calea sa europeană și că doar prin dialog, mediere, cumpătare și prudență se poate găsi o soluție acceptabilă pentru toți.

Opinia ta contează. Comentează!