Finlanda şi Suedia şi-au depus astăzi, oficial, cererile de aderare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord
Externe 18 mai 2022, 17:29 | 203

Finlanda şi Suedia şi-au depus astăzi, oficial, cererile de aderare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord. Consultările sunt în curs între aliaţi pentru a înlătura opoziţia Turciei la integrarea celor două ţări nordice în Alianţă, informează AFP.

Alianța nord atlantică salută cererile Finlandei şi Suediei de aderare. Ambele țări sunt parteneri apropiaţi şi aderarea la NATO va consolida securitatea comună, a mai declarat Stoltenberg, care a primit cererile de aderare prezentate de către ambasadorii celor două ţări. "Sperăm să finalizăm rapid" procesul de aderare, a adăugat Stoltenberg.

NATO consideră că aderarea Finlandei şi Suediei va întări foarte mult regiunea de la Marea Baltică. Consultări erau în curs miercuri în cadrul Consiliului Atlantic pentru a încerca să fie înlăturată opoziţia Turciei faţă de lansarea procesului de aderare, potrivit unei surse diplomatice. Ankara poate încetini acest proces, refuzând deschiderea discuţiilor în cadrul Consiliului Atlantic, prima etapă a procedurii. Apoi, Turcia poate bloca refuzând să semneze protocoalele de aderare şi să ratifice aderarea.

Pentru aderare, este necesară unanimitatea celor 30 de membri ai Alianţei. "Totul este posibil. Însă în NATO se găsesc mereu soluţii", a declarat un diplomat european pentru AFP. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan ar putea dori să aducă subiectul la summitul NATO ce va avea loc la Madrid, pe 29 și 30 iunie.

Ankara "nu va ceda", a asigurat Erdogan luni. Ankara acuză Suedia că este "pepiniera unor organizaţii teroriste" precum Partidul Muncitorilor din Kurdistan şi le reproşează ambelor ţări nordice că nu aprobă cererile de extrădare a unor persoane acuzate că sunt terorişti, precum şi că au îngheţat exporturile de arme spre Turcia. La începutul săptămânii, Turcia a blocat o declaraţie a NATO favorabilă aderării celor două ţări. Blocajul turc privează Finlanda şi Suedia de protecţia asigurată de NATO tuturor membrilor săi în caz de agresiune.

Opinia ta contează. Comentează!
LIVE